Nästa artikel
EU-länder subventionerar fossilbilar med miljardbelopp
Nyheter

EU-länder subventionerar fossilbilar med miljardbelopp

Publicerad Idag 13:01 (uppdaterad Idag 14:34)
Trots att många av de företagsbilar som rullar på Europas vägar är fossildrivna lägger EU miljardbelopp på skattelättnader för biltypen.

Många av alla nya bilar som rullar ut på vägarna i Europa är företagsbilar. I vissa fall rullar de också privat som så kallade förmånsbilar.

De fem största länderna inom EU lägger tillsammans svindlande 480 miljarder kronor årligen på att subventionera den här typen av tjänstebilar med förbränningsmotorer. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Transport & Environment.

Subventionerna går bland annat till skattelättnader för den som kör bilen – trots att den inte är eldriven eller ens en laddhybrid.

– Det är ologiskt och oacceptabelt att vi fortfarande öser miljarder av skattebetalarnas pengar på teknologi som går helt på tvärs med EU:s gröna omställning, säger Stef Cornelis på T&E.

För en privatköpare är det i princip tvärt om i EU-länderna – många av dem har högre skatt för bilar med förbränningsmotorer än för elbilar, och privatpersonerna får därmed inte ta del av samma subventioner som förarna av företagsbilarna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.