Att byta till elbil är betydligt enklare för den som kan ladda hemma eller på jobbet. I många fall sätter dock krånglig byråkrati och gamla regelverk stopp för bilister som vill kunna ladda hemma.
Tidigare i år fick Energimyndigheten i uppdrag att göra en utredning om hur hemmaladdning kan göras enklare.
– Det ska vara enkelt att ladda elbilar, också för dem som bor i flerbostadshus eller har gatuparkering. Vi ser hinder som ska lösas, har energiminister Anders Ygeman (S) tidigare sagt.
Ett av de största problemen som nyblivna elbilister kan stöta på är kopplat till samfällighetsföreningar. Där är reglerna ofta krångliga, handläggningstiderna kan vara långa och kostnaderna höga. Men det är problem som nu ska lösas av Lantmäteriet utan att ändra i några regelverk, enligt Energimyndighetens rapport som Vi Bilägare tagit del av.
”Det bör ta mindre tid och kosta mindre pengar att hantera den här typen av ärenden nu”
”Ska gå fortare”
Den som bor i en samfällighet och vill installera laddplats för sin elbil kan stöta på problem med det så kallade anläggningsbeslutet. Lantmäteriet har gjort en insats som ska spara både tid och pengar för de samfälligheter som vill installera elbilsladdare.
– Det ska gå fortare att handlägga den här typen av ärenden. Lantmäteriet har rett ut de oklarheter som fanns och det bör ta mindre tid och kosta mindre pengar att hantera den här typen av ärenden nu, säger David Mowitz, handläggare på Energimyndigheten, till Vi Bilägare.
Så nu är det som kanske är det största hindret för boende i samfälligheter som vill installera elbilsladdare borta?
– Jag hoppas det. Ett av de största problemen har varit oklarheterna kring hur reglerna ska tolkas. Kan man ansöka om förrättning eller inte? Måste alla vara överens? Det ska nu vara utrett.
- Om en samfällighet vill installera elbilsladdning är det inte säkert att det ingår i det så kallade anläggningsbeslutet, trots att parkering av bilar kan ingå.
- Bedömningen som görs baseras till stor del på den rättspraxis som finns och enligt David Mowitz på Energimyndigheten har den tolkningen hittills ofta varit väldigt snäv.
- Det har också funnits tveksamheter kring om samfälligheter kan installera elbilsladdare om inte alla är överens. Enligt den tolkning av regelverket som nu har gjorts krävs inte att alla håller med och i vissa fall går det också att dela upp samfälligheten i olika sektioner så att de boende som vill kunna ladda sin bil får göra det, och även bekosta laddarna utan att det belastar andra boende ekonomiskt.
Kommentarer till artikeln (2)
- 11 november 2021 Ska varje boende (som vill)…
- 11 november 2021 Det är bra att det…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.