Nästa artikel
Efter rusningen – nu rasar plötsligt litiumpriset
Nyheter

Efter rusningen – nu rasar plötsligt litiumpriset

Publicerad 2 maj 2023
Priset på den viktiga batteriråvaran litium har åkt berg- och dalbana de senaste åren. Men trots det senaste raset blir elbilarna inte billigare.

Priset på den viktiga batteriråvaran litium har rasat de senaste månaderna efter en extrem rusning året innan, rapporterar bland andra The Economist.

Den ökande elbilsförsäljningen har gjort att även efterfrågan på litium ökat de senaste åren. Prisrusningen har varit extrem – i vissa fall har priset tolvdubblats.

Nu har litiumpriset plötsligt rasat på kort tid. Det beror på flera faktorer, inte minst en avtagande efterfrågan på elbilar på den viktiga Kinamarknaden eftersom elbilssubventionerna skalats ned, men också på att flera stora biljättar gick ut med att de ”säkrat tillgången” på litium förra året när priserna var höga.

Nya gruvor som tas i bruk i Australien och Chile ser samtidigt till att öka tillgången. I nuläget ser det fortfarande ut som att gruvorna blir lönsamma trots sjunkande litiumpris.

Det är osannolikt att litiumpriset kommer innebära billigare elbilar. Det tar flera månader innan lägre litiumpriser gynnar batteritillverkarna, och vid det laget kan priserna öka igen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2 maj 2023 Man behöver bara kika på…
  • 2 maj 2023 Ja dom svenska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.