Vi Bilägare har tidigare rapporterat om turerna kring Teslas så kallade Sentry Mode, eller vaktläge. Övervakningssystemet som kom att bli föremål för både svenska Integritetsskyddsmyndigheten och den nederländska motsvarigheten DPA, vars beslut också blir EU-vägledande. Knäckfrågan har berört hur bilarnas kameraövervakningssystem är förenligt med GDPR-bestämmelser och vem som ytterst bär ansvaret för det filmmaterial som bilarna samlar in och skickar vidare.
Nederländska DPA landade i att det blir bilägaren själv som blir ansvarig för den fordonsdata som bilarna samlas in. Tesla har gjort flera ändringar i sitt Sentry Mode-system, bland annat så måste bilägaren själv aktivt godkänna att kamerorna aktiveras.
Kamerorna ska, när bilen befinner sig i ett viloläge, inte heller längre aktiveras genom rörelser runtom bilen, utan startas först om någon verkligen rör bilen. Bilägaren får då ett meddelande och får aktivt välja att starta inspelningen. Inspelningstiden har dessutom begränsats till tio minuter.
I Tyskland stärks den hårdare hållning mot Teslas Sentry Mode med ytterligare ett krav. Där blir biltillverkaren skyldig att i all inhemsk marknadsföring tydligt informera kunder och bilägare om att kameraövervakningssystemet kan bryta mot gällande bestämmelser.
Även Sverige har landat i samma slutats: Det blir bilägaren som bär ansvaret för lagrade filmer, i enlighet med dataskyddsförordningen. Johanna Chamberlain, doktor i civilrätt vid Uppsala universitet, säger i en intervju i radioprogrammet Kaliber:
– Det som jag tänker blir följden för den enskilde bilägaren är att kanske avstår från att använda den helt. För nu har man fått bekräftat att man kan bli ansvarig själv enligt dataskyddsförordningen.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (0)
Läs kommentarer och diskuteraGenom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.