Nästa artikel
Efter dödsolyckorna: Toyotas nya gaspedal ska rädda liv
Nyheter

Efter dödsolyckorna: Toyotas nya gaspedal ska rädda liv

Publicerad 3 februari 2020
Smart teknik ska gissa sig till om föraren gasar istället för att bromsa.

Bilolyckor där föraren av misstag kommit åt gaspedalen istället för att bromsa är vanligare än många tror. Framför allt drabbar det äldre bilförare och misstaget kan i värsta fall få dödlig utgång.

Nu lanserar Toyota en nyhet som ska minska risken för den här typen av olyckor. Det handlar om en "smart" gaspedal där bilens mjukvara försöker gissa sig till om föraren kommit åt gaspedalen när han eller hon i själva verket avsåg att bromsa. I så fall saktar bilen in istället för att gasa iväg. Systemet ska vara aktivt från stillastående och upp till 30 km/h.

Det nya systemet ska erbjudas som tillval i bilar på den japanska marknaden från och med i sommar, men systemet kommer dyka upp på fler marknader senare.

Enligt Toyota fördubblades antalet dödsolyckor där bilförare som är äldre än 75 år var inblandade mellan 2007 och 2019, och att gasa istället för att bromsa är en av de vanligaste orsakerna.

– Vi tyckte något måste göras. Vi tror det här kommer ha stor påverkan, säger Seigo Kuzumaki på Toyotas avdelning för avancerad forskning och utveckling.

Systemet ska kunna avgöra om föraren gasar istället för att bromsa på flera sätt. Dels använder Toyota data från uppkopplade bilar, och dels hämtas data in från bilens olika sensorer som har koll på omgivningarna omkring bilen. På så sätt kan bilen bromsa även om inget hinder finns framför bilen, eftersom systemet kan avgöra på vilket sätt och hur snabbt föraren lägger foten på gaspedalen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-03 14:14
bejje

Hoppas det funkar som tänkt då, så att den faktiskt sticker iväg när man trampar på gasen och inte bara står kvar.
Kanske finns en OFF-knapp också. Annars måste man ju lämna in bilen för åtgärd om den beter sig felaktigt.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-03 14:25
pinjong

Upplagt för skämt om Toyota och svårfunnen gaspedal. Jag sätter mig på händerna.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-03 14:46
Saabium

Det blir "kul" när det smarta systemet "antar" att föraren vill gasa i stället för att bromsa! Fast jag antar ett den funktionen inte finns inbyggd...

#4 • Uppdaterat: 2020-02-03 15:01
L. Mäkinen

Bra att de tänker på sin viktigaste målgrupp!

#5 • Uppdaterat: 2020-02-03 15:16
40-talisten

I USA har bl.a Audi och Tesla fått dåligt rykte och även stämningar (America!) för skenande bilar. I förmodligen de flesta fall är det tramp på gas i stället för broms som skett. Toyota försöker nu hejda detta fatala misstag på teknisk väg. Om detta kan undvika skador och även dödsfall, så är det lovvärt. Andra bilmärken kommer säkert att ta efter, åtminstone för USA-marknaden.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-03 15:29
muskorv

Låter vanskligt att bilen ska gissa om man vill gasa eller bromsa, t ex om någon hamnat mellan järnvägsbommar och i paniken avser att gasa genom bommarna. Men det har man förhoppningsvis tänkt på.

Att systemet ska vara tillval låter lite märkligt. Vill målgruppen betala för en sådan funktion? Gissar att den äldre generationen har mer tilltro till sin egen förmåga (även om det beror på bristande självinsikt) än ett tekniskt tillvalssystem.

#7 • Uppdaterat: 2020-02-03 15:36
Gunnar Lindberg

Nästa steg är att bilen gissar om man bromsar av misstag.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-03 15:46
mso 1000

Ja nog finns det väl nåt vettigt i detta då våra 70-80 åringar är ute och försiktigt kör.
Frågan är väl hur bra funktionen kommer att fungera.
Toyota ligger i dag bra framme med vissa delar men stenålder med vissa.
Farthållare som inte klarar stadskörning på en nykonstruerad bil 2020 är närmast skandalöst dåligt.

#9 • Uppdaterat: 2020-02-03 15:48
Axa

Ehm, min första tanke är att någon lämplig myndighet bör ju rycka körkortet ifall inte vederbörande vet eller kan köra en bil. Vad blir nästa steg? Tekniskt hjälpmedel för dom som inte kan skilja mellan höger och vänster?

#a • Uppdaterat: 2020-02-03 16:05
mso 1000

Och dagen bilar sedan några år har väl automatisk panikbroms både bakåt och framåt så fort man närmar sig nåt föremål. .
Är inte toyotas inovation lite onödig då.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.