För en vecka sedan rapporterade tidningen Elinstallatören att Elsäkerhetsverket i ett test hittat en rad allvarliga brister i Easees laddboxar.
Myndigheten menade bland annat att laddboxarna saknade jordfelsbrytare och överspänningsskydd, trots att detta enligt bruksanvisningarna skulle finnas.
Easee gavs möjligheten att svara på myndighetens kritik, vilket de nu har gjort. I ett 19 sidor långt dokument, som Vi Bilägare tagit del av, redogör företaget för hur säkerhetssystemen i deras laddboxar fungerar. De avfärdar de påstådda bristerna och hävdar att Elsäkerhetsverkets tester inte är tillämpliga.
I dokumentet uppges att både jordfelsbrytare och annan nödvändig säkerhetsutrustning finns inbyggt i laddboxarna. Jordfelsbrytarna är däremot inte av traditionell typ, utan integrerade i elektroniken.
”Easee har både AC och DC jordfelsskydd. En exakt och snabb digital sensor känner av eventuell läckström och signalerar detta så att strömmen bryts”, skriver företaget.
Totalt ska över 40 olika sensorer finnas inbyggda i laddboxarna, som kontinuerligt letar efter fel både under laddning och i stand by-läge.
”Sensorerna ser hela tiden efter onormala förändringar i strömmar, spänningar, temperaturer och luftfuktighet, samt att jordfelsbrytaren fungerar som den ska”, står det i en uppdatering på företagets hemsida.
Easee skriver vidare att de kommer att revidera bruksanvisningarna för deras laddboxar för att förtydliga hur systemen fungerar, men att de utöver detta är övertygade om att deras produkter uppfyller alla säkerhetskrav som ställs på dem.
”Alla våra kunder kan ladda helt tryggt. Säkerhet och innovation har varit huvudfokus på Easee helt sedan vi startade och är något vi arbetar med varje dag”, skriver företaget.
Elsäkerhetsverket uppger att det kommer ta upp till två veckor för dem att gå igenom Easees svar.
Vi Bilägare har sökt både Easee och Elsäkerhetsverket för en kommentar, men inte omedelbart fått svar.
Easee tillverkar några av Svergies mest populära laddboxar. De har sålts i över 700 000 exemplar i en rad europeiska länder sedan 2019.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (5)
- 10 april 2023 Nederländerna verkar också…
- 10 april 2023 Togard skrev: Vad jag kan…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.