Nästa artikel
Easee lanserar flera nya laddboxar
Nyheter

Easee lanserar flera nya laddboxar

Publicerad 23 augusti 2023 (uppdaterad 24 augusti 2023)
En ny laddbox från krisdrabbade Easee kräver externt jordfelsskydd för att bli godkänd.

Det råder fortfarande försäljningsförbud för flera laddboxar från norska företaget Easee. Svenska Elsäkerhetsverket införde säljstoppet tidigare i år efter att ha hittat tekniska brister.

Easee har tagit fram en åtgärdsplan som just nu granskas av myndigheten. Under tiden har företaget varslat många anställda om uppsägning, men också gjort klart att nya laddboxar ska lanseras.

Nu visas flera nya laddboxar upp.

  • Easee Charge Lite laddar med högst 11 kW (trefas) eller 7,4 kW (enfas). Den här laddboxen har förutom Easees integrerade jordfelsskydd, som Elsäkerhetsverket kritiserat, också ett krav på externt jordfelsskydd av typ A, annars hade boxen inte blivit godkänd. Laddboxen har blåtand för att bilägaren till exempel ska kunna sköta laddningen utan internetuppkoppling.
  • Easee Charge Core kan ladda med upp till 22 kW och ska börja säljas under fjärde kvartalet 2023. Den är tänkt för hemmaanvändare som vill kunna ladda snabbare eller för exempelvis arbetsplatser eller bostadsrättsföreningar.
  • Easee Charge Max är identisk med Charge Core men har också en så kallad MID-certifiering. Lanseringen planeras ske under första kvartalet 2024.

Enligt Easee klarar laddboxarna de krav som Elsäkerhetsverket ställer och de ska ha testats under ett halvår hos tyska TÜV.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med Elsäkerhetsverket för att komma överens om de redan installerade laddarna Home och Charge i Sverige, säger Caroline Vorpenes, produktdirektör på Easee.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.