Nästa artikel
Dyrare att besikta
Nyheter

Dyrare att besikta

Publicerad 29 oktober 2018 (uppdaterad 31 oktober 2018)
Kostnaden för en kontrollbesiktning har ökat mer än den generella prisutvecklingen i samhället.
Sedan fordonsbesiktningen i Sverige avreglerades 2010 har Transportstyrelsen genomfört årliga uppföljningar om prisnivåer och tillgänglighet hos landets besiktningsstationer. Nu är resultatet för 2017 här och Transportstyrelsen kan konstatera att snittpriserna för kontrollbesiktning har ökat mer än konsumentprisindex (KPI).

I december 2017 låg snittpriset för en besiktning på 460 kronor. Samma period 2016 var kostnaden 446 kronor. 
– I stort fungerar besiktningsverksamheten på samma sätt som tidigare. Det har blivit dyrare att besikta bilen, men trots det visar den kundundersökning vi gjort att majoriteten av kunderna är mycket nöjda, säger Peter Holmlund, utredare på Transportstyrelsen.

 
Ser man tillbaka till 2012 har snittpriset för bilbesiktning ökat med nära 40 procentenheter över konsumentprisindex.

Under 2017 gjordes 5,81 miljoner besiktningar. Det är en ökning med 1 procent jämfört med året innan. Åtta företag var 2017 godkända för att besikta lätta fordon i Sverige. De är i storleksordning svensk Bilprovning, Opus Bilprovning, Besikta Bilprovning, Carspect, Dekra Automotive, Ystad Bilbesiktning, Fordonsprovarna i Kungälv, samt Fordonsprovarna i väst. Inga besiktningsföretag etablerade sig eller lämnade marknaden i fjol.

Antalet besiktningsstationer för lätta fordon har ökat med knappt 5 procent 2017, samtidigt som de lördagsöppna alternativen har minskat med nästan 10 procent.

Läs hela rapporten från Transportstyrelsen här.

Diskutera: Vad betalade du vid din senaste bilbesiktning?
Vad är konsumentprisindex (KPI)?

Statistiska centralbyrån (SCB) tar fram konsumentprisindex (KPI). Indexet mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige. 

Mer information på SCB:s hemsida.



Källa: Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.