Nästa artikel
Dålig hörsel ofarligt i trafiken
Nyheter

Dålig hörsel ofarligt i trafiken

Publicerad 11 december 2014
En doktorsavhandling av Birgitta Thorslund, skriven på Linköpings Universitet för Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visar att nedsatt hörsel inte gör bilister farligare i trafiken. Det kan till och med vara tvärt om.
Studien genomfördes i tre delar; en enkätstudie; en simulatorövning och en studie i verklig trafik. Resultaten visar att förare med hörselnedsättning är mer benägna att minska hastigheten i komplexa trafiksituationer och dessutom tittar oftare både i backspeglar och vid sidan av vägen.

– De skillnader som jag har sett i mina studier pekar entydigt på att bilförare med hörselnedsättning generellt är mer försiktiga än förare med normal hörsel, säger Birgitta Thorslund.

Diskutera: Hur viktig anser du att hörseln är för trafiksäkerheten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-12-11 12:18
1storstark

I Sverige använder vi nog ögonen mera än öronen i trafiken. Signalhornet testas en gång per år, på bilprovningen.

#2 • Uppdaterat: 2014-12-11 12:53
Havsfidran

Det var väl väntat att de skulle komma till den slutsatsen. Döva får ju ta körkort och köra bil. Men visst det är väl ändå bra att det kommer en bekräftelse på det nu att nedsatt hörsel inte behöver betyda en nackdel. Dessutom om det hypotetiskt hade varit massor med skriverier om problem med helt döva förare i trafiken så hade det nog varit mycket liv. Men det har jag inte läst och hört. Det är säkert lättare att låta bli att ta onödiga risker när man är väl medveten om att man tyvärr har ett handikapp som gör att man behöver vara extra uppmärksam.

#3 • Uppdaterat: 2014-12-11 17:10
trasten

Det lär inte vara så mycket mobilprat där som stör!

#4 • Uppdaterat: 2014-12-12 07:43
VW Polo 2012

Är det så enkelt att Doktorera?! Sicket trams!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.