Nästa artikel
Cyklister i bilkrock saknar lyse
Nyheter

Cyklister i bilkrock saknar lyse

Publicerad 7 november 2011 (uppdaterad 7 november 2011)
Var fjärde cyklist som i mörker krockat med en bil hade varken lampa eller reflex, visar en färsk rapport från försäkringsbolaget If.

If har granskat 483 trafikolyckor mellan personbil och cykel i Sverige mellan åren 2005 och 2010. Vid mer än var fjärde olycka i mörker saknades både lampa och reflex på cykeln.

– Reflex och lyse borde vara en självklarhet för alla som cyklar i mörker, säger Iréne Isaksson-Hellman, trafikforskare på If. Det är en billig livförsäkring.

Undersökningen visar också att risken för allvarliga skador för cyklister är betydligt högre i mörker jämfört med dagsljus. Svårare skador och dödsfall utgör tio procent av det totala antalet olyckor i mörker. Samma siffra för dagsljus är fem procent.

Diskutera: Slarvar cyklister med reflexer och lyse?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-07 11:33
Raymond K (ej verifierad)

Där jag bor (i en liten by) har nästan ingen cyklist lampor eller reflexer och de flesta kollar inte ens om det är någon trafik på de större gatorna innan de kör ut, så ja det slarvas mycket. Man är tydligen inte speciellt rädd om livet.

#2 • Uppdaterat: 2011-11-07 11:58
Mistro

Medan man kämpar för att lära ungarna normalt trafikvett på deras cyklar så ser man dagligen hur vuxna människor cyklar runt utan ljusen eller reflexer,lite hur som helst för trafikreglerna gäller väl inte för cyklister?
Skulle inte ens gått ut med hundarna utan reflexer på dem och mig själv samt utan ficklampa...( helst en Mag-lite )
Bor vid en smal -70 väg där hastighetsreglerna då alltså egentligen är 120,..möter man då något självlysande så kanske farten sänks till 100 då det säkert inte är en kanin med reflex...Ett större "djur" gör ju märken i plåten och en cykel...ja sådana har ju lysen.

Undrar vad ett liv kostar nu för tiden?

#3 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Eller mammor med barnvagn utan reflexer. Mötte en sån förra veckan i mörkret på en 50-sträcka. På fel sida vägen också!

#4 • Uppdaterat: 2011-11-07 15:27
Serber

Det är inte så konstigt, bara att ta bilen in i Sthlm kvällstid så glider folk runt utan lampor....sen är det flera tusen cyklar ute också.

#5 • Uppdaterat: 2011-11-07 17:08
Erik T

Inne i sthlm är det ändå hyffsat upplysta gator, men som raymond säger vi som bor i lite utanför statskärnorna där gatulysen kanske inte existerar. Är det nästan omöjligt att uppmärksamma gående eller cyklister utan reflex.

#6 • Uppdaterat: 2011-11-07 22:12
keoh

Fantastiskt resultat.
Om detta stämmer innebär det att det är säkrare att cykla utan lyse.
Det kan ju inte vara mer än 5% som har lagligt ljus...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.