Nästa artikel
Cadillac Ciel visar nytt flaggskepp
Nyheter

Cadillac Ciel visar nytt flaggskepp

Publicerad 19 augusti 2011 (uppdaterad 22 augusti 2011)
En öppen kryssare för den amerikanska västkusten. Så beskrivs nya Cadillac Ciel Concept, en första glimt av ett kommande flaggskepp.

I samband med den exklusiva bilutställningen i Pebble Beach, Kalifornien, visar General Motors lyxbilsmärke Cadillac en ny konceptstudie: Ciel Concept. Namnet ska utläsas ”C-L” på engelska, franska för ”himmel”.

Bilen är en stor, ståtlig cabriolet med fyra dörrar och plats för lika många personer. Enligt Cadillac är modellen inspirerad av naturen och solnedgångarna vid den amerikanska västkusten.

Formgivningen är något rundare än nutidens Cadillacbilar, titta till exempel på frontpartiet och bilens skuldror. Som en flört med betydligt äldre modeller har bakdörrarna sina gångjärn i bakkant. Dessutom saknas B-stolpar, vilket ger en bred entré till sittbrunnen.

Karossfärgen ”Cabernet” har utvecklats särskilt för Ciel Concept och är tänkt att efterlikna nyansen av ett glas rött vin som hålls upp mot solen. Romantiskt, GM.

Utmanar tyskarna
Cadillac Ciel Concept är som sagt ingen liten bil. Mellan stötfångarna mäter den nästan 5,2 meter, drygt 30 centimeter längre än sedanmodellen CTS. Samtidigt sträcker hjulbasen ut sig på 3,2 meter, passagerare i bilens fyra fåtöljer får gott om plats för benen.
 
Interiören är ett frosseri i exklusiva material såsom italienskt olivträ, beigt läder och detaljer i metall. På instrumentbrädan kan mobiltelefoner laddas trådlöst via en induktiv laddningsplatta och vid varje passagerarplats finns utdragbara filtar och en låda med solkräm, solglasögon och handduk. Notera också mittkonsolen som sträcker sig genom hela sittbrunnen.

Under den långa motorhuven återfinns en V6-maskin på 3,6 liter med dubbla turboaggregat som levererar 425 hästkrafter och ett maximalt vridmoment som uppgår till 583 newtonmeter. Bensinaren kompletteras av en elmotor som klarar att driva bilen vid låga hastigheter. Kraften skickas till samtliga fyra hjul.

Moderbolaget General Motors menar att Cadillac Ciel Concept är en försmak på en kommande flaggskeppsmodell som ska utmana Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass. När en produktionsvariant kan lanseras är än så länge oklart.
 
Diskutera: Vad tycker du om Cadillac Ciel Concept?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-08-19 10:00
Peter i Sydney

Skitsnygg!!! Glöm amerikanska västkusten. Perfekt för den australiska östkusten!

#2 • Uppdaterat: 2011-08-19 10:27
saabnisse

Ser riktigt trevlig ut bortsett från fronten där det är något som stör mig.
Kanske en tunga grillen i kombination med avsaknaden av riktiga strålkastare?

#3 • Uppdaterat: 2011-08-19 10:29
Juppe (ej verifierad)

Inget för Sverige kanske, men riktigt läcker ändå.

#4 • Uppdaterat: 2011-08-19 10:34
amoC

Kommer osökt att tänka på Batman! Men håller med Peter, tycker den är fräck :)

#5 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Riktigt läcker! Kan produktionsbilen behålla samma känsla så blir den kanon. Mycket 60-tals formspråk i den och påminner en del om de 4-dörrars Lincoln-cabbar som fanns då. Men ingen bil för den som vill vara anonym!

#6 • Uppdaterat: 2011-08-19 11:11
KaptenOberkommando

Jag är väl motvals i vanlig ordning: Ful, ful och åter ful. Fronten och aktern framkallar kväljningar. Rakt från sidan är enda vinkeln som går an. De kan glömma att ta kunder från nämnda konkurrentgrupp - möjligen några på hemmaplan. Det blir praktfiasko som vanligt.

#7 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Helt rätt Kapten. Tror inte att de satsar på Europa med den men förutom hemmamarknaden kan jag nog ana att de siktar på Kina. Där gillar man stora och vräkiga lyxbilar och där är redan märket ganska framgångsrikt.

#8 • Uppdaterat: 2011-08-19 11:28
FLAC

var ska man ha jakthunden och köttsågen när man åker på älgjakten...? (OBS ironi)

#9 • Uppdaterat: 2011-08-19 17:41
Serber

Hade sparat några år till och köpt en Rolls istället :)

#a • Uppdaterat: 2011-08-19 19:37
Roger Skagerström

Fick idén när jag såg nyheten på Teknikens Värld. Fipplade lite. Påstår inte att den är bättre, bara.. mer.. gammalmodig :p
http://i.imgur.com/dYUrG.jpg

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.