Nästa artikel
Budget 2022: Här är nyheterna som påverkar bilägarna
Nyheter

Budget 2022: Här är nyheterna som påverkar bilägarna

Publicerad 21 september 2021 (uppdaterad 21 september 2021)
Det finns flera nyheter som påverkar bilägarna i regeringens nya budgetförslag. Här går vi igenom nyheterna som bland annat berör bensinpriset, elbilsladdning och bonus/malus.

Regeringen har presenterat budgetförslaget inför nästa år. Det innehåller flera satsningar som påverkar bilägarna. Om de blir verklighet inte bestäms i riksdagens omröstning senare i höst.

✔ Bonusen för laddbilar

Först ut är beskedet att kassan för utbetalningar av bonus till elbilar och laddhybrider stärks med 1,9 miljarder kronor i år och 550 miljoner nästa år. Men för 2023 och 2024 räknar regeringen med att kassan ”bara” ska innehålla tre miljarder – det blir ingen ökning.

Det finns flera anledningar till att bonuskassan inte fylls på med mer pengar 2023 och 2024. Dels vill regeringen höja straffskatten på bensin- och dieselbilar ytterligare vilket ska balansera systemet, dels ska bonusen för både elbilar och laddhybrider ska sänkas och dels kan ett bonustak på 700 000 kr införas som utesluter de dyraste laddbilarna.

Det börjar bli trångt vid många snabbladdare.

✔ Fler elbilsladdare

Det blir allt trängre vid snabbladdarna längs svenska vägar – något vi granskat tidigare. Elbilarna ökar rekordsnabbt, och nästa år läggs 600 miljoner kronor på att bygga fler snabbladdare – särskilt på så kallade ”vita fläckar” som i dag inte täcks in på laddkartan.

Under 2020, 2021 och 2022 har regeringen lagt 50 miljoner kronor om året på stöd till företag som vill bygga snabbladdare i glesbygdsområden.

Vid sidan av den satsningen, som alltså upphör efter nästa år, vill regeringen skjuta till ytterligare 800 miljoner till Klimatklivet. Där kan företag och privatpersoner söka stöd för att bygga både publika och privata elbilsladdare. För 2023 beräknas anslaget ökas med knappt två miljarder kronor och för 2024 med knappt 3,2 miljoner kronor.

✔ Två satsningar på biogas

I budgeten finns också en premie för att konvertera bilar för att gå på etanol eller biogas. Det är en relativt liten satsning på tio miljoner kronor årligen för 2022, 2023 och 2024.

Samtidigt vill regeringen göra det billigare att besiktiga en gasbil, något som i dag kan vara dyrare än att besiktiga en vanlig bensinbil. Det här förslaget beräknas kosta 10,5 miljoner kronor nästa år och knappt dubbelt så mycket följande år.

Bensin- och dieselpriset kommer inte skruvas upp med 2,5 procent per år 2022 och 2023. Däremot kan det höjas av andra anledningar.

✔ Vägar och bränslepris

När det gäller att bygga nya vägar och underhålla vägnätet vill regeringen sätta av 20,7 miljarder kronor nästa år, en ökning på två miljarder eller drygt tio procent.

Sedan några år finns även en regel som skruvar upp priset på bensin och diesel för varje år, kopplat till Sveriges BNP-siffra. Men när det nu blandas i betydligt mer biodrivmedel i fossila bränslen höjs priset mer än väntat. Därför pausas den årliga indexeringen i år och 2022.

Utsläppen beräknas öka, men det ska kompenseras av att fossil bensin och diesel i allt högre utsträckning alltså innehåller en högre förnybar andel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 21 september 2021 Jo det blir rättvisare,…
  • 21 september 2021 Blir den rättvisare Nisse ??…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.