Nästa artikel
Brittiska regeringen kräver säkrare datorer i bilarna
Nyheter

Brittiska regeringen kräver säkrare datorer i bilarna

Publicerad 7 augusti 2017
Storbritanniens regering höjer kraven på cyber-säkerhet i bilar. Tillverkarnas ansvar för uppkopplade bilars säkerhet ökas.
Storbritanniens regering har lagt fram nya riktlinjer för bilindustrins ansvar för skydd mot hackerattacker. Regeringen uttrycker oro för att bilar med många viktiga funktioner kopplade till internet skall kunna hackas. Förutom att stjäla personliga uppgifter så finns en risk att hackerattacker kan gör bilarna lättstulna eller kan kontrolleras av obehöriga.

De nya riktlinjerna kräver bland annat att tillverkarna kontinuerligt arbetar med att förbättra datasäkerheten när de utvecklar fordonen, bilarna måste ha skydd mot att ta emot skadlig data och att biltillverkarna har en tydlig plan för hur säkerheten hålls uppdaterad under hela bilens livslängd.

– Oavsett om vi använder våra fordon som wifi-hotspots eller om vi utrustar dem med miljontals rader kod för att de ska bli helt automatiska så är det viktigt att skydda dem mot cyber-attacker, säger Martin Callanan på det brittiska Transportdepartementet.

Diskutera: Hur tror du att cyber-attacker mot bilar kan hindras?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-08-07 14:23
Reverend Benny

Just det sistnämnda är oerhört intressant och något som jag känner missats helt. Skönt att Britterna faktiskt för upp det på bordet rörande uppdateringar i bilar.
Idag så har t.ex. Microsoft bara support 10 år på sina OS som återfinns i PC och Apple ännu kortare support vad det gäller säkerhetsfixar.
Även om ett annat OS återfinns så kommer tillverkarna få det svårt att t.ex. supportera en bil i 20 år om inga ekonomiska incitament finns.
Det är därför det borde vara tvingande med supportkontrakt på alla uppkopplade bilar, då finns det ett intresse att fortsatt leverera uppdateringar till bilens system, även utanför garantitid.
Samma borde gälla enheter som telefoner osv, uppdateringar ska kosta och gör dom det så kommer det finnas ett intresse från tlllverkarna att patcha produkter, för dom tjänar pengar på det.
Bort med alla gratisuppdateringar, det gör bara att tillverkarna vill sälja mer skrot då det är enda inkomstkällan.

#2 • Uppdaterat: 2017-08-07 14:26
Klarsynt

Klarsynt av den brittiska regeringen som ser faran med all denna datorisering av våra fordon. Det bästa är väl ändå om bilarna inte har sådant här.

#3 • Uppdaterat: 2017-08-07 15:03
Tvärnit

Det går inte på annat sätt än att gå tillbaka. Vi kan förhindra i steg till att motpart kommer ikapp och då nästa steg i en evig katt o råtta lek och att det är vi konsumenter som sätts att betala för detta.
Jag kan tycka så här initialt att staten går in och kräver....vi snackar här om människor som inte bryr sig om vad mjölken kostar, en tumregel är att desto mer som man tjänar ju mera kommer till en gratis och jag undrar om de där uppe i överhuvudtaget betalar för något ur egen ficka? De reflekterar nog väldigt sällan över konsumenternas behov och kostnader.
Det kan bli en backslash i denna utveckling då att hela världen är på långt ifrån med i samma vagn.
Vi kanske skulle först o främst se till att koncentrera oss på vikt, förbrukning och utsläpp före mobila entertainment plattformar som bara av detta kräver en massa energi.

#4 • Uppdaterat: 2017-08-07 16:12
Ingooo

Vi kunder får vad vi efterfrågar. Sen får vi själva välja vilken information vi vill dela med våra bilar, telefoner, surfplatttor osv.

Sen kan jag tycka att vissa funktioner alltid måste vara helt egna slutna system som inte går att hacka. Om någon nu hackar mitt spotifykonto så må det vara hänt men om någon kan hacka min bils styrsystem såsom styrning, bromsar och gas så är det ett grundläggande fel i hur bilarna är konstruerade.

#5 • Uppdaterat: 2017-08-07 19:14
LeifV

Engelsmännen borde lägga till rapportskyldighet, dvs biltillverkarna tvingas rapportera och offentliggöra varje attack/intrång. Detta gäller även hos de ev 3:e-parter de säljer eller lämnar datat vidare till.

#6 • Uppdaterat: 2017-08-08 09:22
N-iklas

Kunden får vad han efterfrågar?

Hm saken är nog den att kunden vanligtvis inte inser, förstår eller vet vad han egentligen ber om...
Dvs. han har inte kunskap och förstånd nog att förstå hela vidden och konsekvenserna av sina önskemål...

Människor tenderar att glatt visslande promenera vägen fram utan minsta kritiskt tänkande tills man drattar på näsan i ett oväntat uppdykande hål...

#7 • Uppdaterat: 2017-08-08 17:48
Ingooo

Niklas
Människor efterfrågar uppkopplade bilar, snus alkohol, godis, kött, socker, droger o annat skit mm mm. Ofattbart egentligen om man ränker strikt logiskt och rationellt. Ja vi människor vet kanske inte vårt eget bästa alla gånger! Håller helt med dig. Men man lever bara en gång. En dos sunt förnuft o kritiskt tänkande är bra att besitta längs med den krokiga vägen genom livet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.