Med sin iögonfallande fasad i betong är Brännebrona Gästis ett landmärke norr om Götene, ett av få bevarade svenska exempel på byggnadsstilen Googie.
I ett försök att rädda byggnaden för framtiden föreslog tidningen Riksettan 2008 att Brännebrona Gästis skulle förklaras som byggnadsminne. Året därpå gav Länsstyrelsen i uppdrag till Västergötlands museum att bedöma byggnadens kulturhistoriska värde.
I dagarna kom beslutet. Ett avslag.
Länsstyrelsen skriver att Brännebrona Gästis är en ”mycket speciell” byggnad från den tidiga bilkulturen, som ”berättar en intressant historia” och ”bör bevaras för framtiden”. Ändå avslår Länsstyrelsen ansökan om att skydda motellet, med motiveringen att anläggningen byggts om och förändrats alltför många gånger.
Diskutera: Förtjänar Brännebrona Gästis att K-märkas?
Länkar
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Förmodligen beror detta på att vanligt folk tycker att detta är intressant. En stadsarkitekt skulle aldrig erkänna ett hus om detta.
Däremot är det ju helt OK att bevilja de hemskaste byggnader, som vanligt folk protesterar mot. De protesterna viftas enkelt bort med kommentarer som "vanligt folk har inget begrepp om vad som är vackert"....
Man ska spara saker till eftervärlden, men vad? Allt som är unikt spara man, men det kanske är intressant att även spara sådant som är ombyggt några gånger. Så här såg ju faktiskt denna restaurang ut till slut. Och det är många som sett den så, och det är ju inte så vanligt med cementrörsdekorationer. Hade byggnaden sett ut så här och varit hundra år gammal, så skulle man tycket att den var intressant trotts ombyggnaderna.
Själv var jag aldrig så imponerad av matstandarden här. Kanske är den bättre i dag. Det var länge sedan jag åt där. När jag var barn så kallad jag restaurangen för -Röret, med syfte på det rör man gick in i till entrédörren.
Lite äldre bilder för de som inte känner till Jörnmarks sida med fantastiska bilder över många ställen i Sverige och andra delar av världen.
http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=40&lang=
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.