Nästa artikel
Böter för 15 km/h
Nyheter

Böter för 15 km/h

Publicerad 14 oktober 2014 (uppdaterad 14 oktober 2014)
En kvinna har överklagat en fortkörningsbot hon ådragit sig i ett gångfartsområde där hon körde i 15 kilometer i timmen. Det rapporterar Hallandsposten.
Kvinnan skrev under fortkörningsboten och har därmed svårt att få rätt i sin överklagan. Men hon försöker ändå eftersom hon i efterhand konstaterat att Trafikverkets regler för hastighetsmätare säger att de inte behöver visa hastigheter under 20 kilometer i timmen.

– Det tolkar jag som att man inte kan bötfälla någon under 20 kilometer i timmen, säger hon till Hallandsposten.

Trafikförordningen säger att "Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart" i gångfartsområde (8 kap. 1 §) vilket brukar tolkas till sju kilometer i timmen. Nu ska Laholms kommun se över området i centrum för att försäkra sig om att det fyller kraven för en gångfartszon enligt trafikförordningen.

– Det finns anledning att se över skyltning, beslut och utformning, konstaterar Annica Pålsson, trafikplanerare på gatukontoret i Laholms kommun, till Hallandsposten.

Källa: Hallandsposten

Diskutera: Är sju kilometer i timmen en rimlig hastighetsbegränsning i gångfartszoner?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-14 10:14
Pi

Där bilar får framföras så bör ju inte tvingande hastighetsbegränsningar understigande regelverket för den lägsta fart hastighetsmätaren skall fungera i få förekomma så detta känns väldigt märkligt... Vill minnas att jag läst om nåt liknande fall även tidigare men där framkom inte 20 km-regeln för hastighetsmätaren i bilen.

#2 • Uppdaterat: 2014-10-14 11:10
Mistro

Man behöver nog se över reglerna och kanske belysa problemet lite mer då jag tror att få känner till att hastigheten som råder är så låg som 7km/t. Uppenbart är detta ju ett växande problem med bilar som kör för fort på dessa områden eftersom att polisen väljer att mäta hastigheten. Vi har en gata där jag bor som har detta vägmärke och där känns det verkligen märkligt att köra i krypfart. Gatan var tidigare en vanlig 40/50 väg och det ligger butiker på båda sidorna. Sen byggdes gatan om till en gågata och delar utav den är enkelriktad. Min uppfattning är att de flesta kör i vad de uppfattar som krypfart nämligen just 20 km/t.

#3 • Uppdaterat: 2014-10-14 12:28
Thommys

Man får gå i rask fart om man ska gå i 7 km/h. Jag brukar gå i 5 km/h. Därför borde fler bötfällas....

Nej att någon kör 15 km/h är inte vansinnigt fort ens på en gångfartsområde. För dessa har ändå en lite högre standard för att köra motorfordon på, till skillnad mot gångvägar och innegårdar, där folk kör med tunga varutransporter eller handikapp/sjuktransporter. Cyklister brukar köra ännu snabbare.

#4 • Uppdaterat: 2014-10-14 12:39
Axelman

Eftersom zoner i ett gångfartsområde är öppna så kan man se människor på långt håll och de kan se mig. 7 km/h verkar inte klokt. 20 km/h är närmare verkligheten. Hur ska jag veta att jag kör 7 km/h med en modern hastighetsmätare? Idiotiskt.

#5 • Uppdaterat: 2014-10-14 12:41
Pi

Sen kan ju tydligen även cyklister bötfällas för hastighetsöverträdelser trots att det inte finns nåt krav på hastighetsmätare på dessa fordon . Såg denna artikel när jag sökte lite - http://www.svt.se/nyheter/sverige/cyklist-fick-boter-for-fortkorning
Visserligen en snabb cyklist men ligger man runt 50 km/t så torde det vara svårt att avgöra om det är t ex 53 km/t eller 58 km/t som i detta fallet. Jag försvarar inte cyklistens framfart men ändå måste det ju vara svårt att veta. Så frågan är vilka fordon som egentligen borde kunna fällas för fartöverträdelse... Finns inget krav på hastighetsmätare på fordonet så är det ju t ex inte speciellt svårt att cykla t ex 35 km/t och då kan det ju bli rätt dyrbart på en 30-sträcka idag med närapå nolltolerans för hastighetsöverträdelser...

#6 • Uppdaterat: 2014-10-14 15:17
tedsvensson

Går det ens att krypköra i 7 km/h? Tycker det är svårt att försöka hålla 10-15 ens.

#7 • Uppdaterat: 2014-10-14 16:35
Rikard

Provade just med firmabilen, den gör 4km/h på tomgång, känns nästan som man står still.

#8 • Uppdaterat: 2014-10-14 17:59
hultarn

Å andra sidan är det inte så svårt att avgöra om man kör fortare än vad folk går....

#9 • Uppdaterat: 2014-10-14 18:10
1storstark

Vad som inte sägs är ifall det var folk runt bilen. Då går 15km/h betydligt fortare än promenadfart. Finns det inga människor i bilen omedelbara närhet borde man kunna vara lite flexibel med hastighetsgränsen, just av anledningen att det är svårt att veta exakt fart. Men så finns det ju ridande poliser(paragrafridande) som följer det skrivna mera än förnuftet.

#a • Uppdaterat: 2014-10-14 18:21
Focus

Kan man inte avgöra utan markering på hastighetsmätaren om man kör i 15 km/tim är det ifrågasatt om man bör ha körkort. Med tanke på alla pappskallar som går och cyklar utan att bry sig om det kommer en bil är det befogat att kontrollera hastigheten. Namnet "Gångfartsområde" har ju en viss mening. Kontrolleras det inte kommer det att bli som i villakvarteren med 30 km/tim, de flesta struntar i det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.