Nästa artikel
BMW:s nygamla idé – för att rädda förbränningsmotorn
Nyheter

BMW:s nygamla idé – för att rädda förbränningsmotorn

Publicerad 2024-08-22 18:15 (uppdaterad 2024-08-23 16:20)
Med hjälp av en uråldrig teknik som användes i gamla dieselmotorer ska BMW sänka förbrukningen och utsläppen i nya bensinbilar.

Trots en storsatsning på elbilar är BMW är en av biltillverkarna som mest högljutt kritiserat EU:s nya förbud mot förbränningsmotorer, som införs 2035. Under de kommande åren ska BMW lansera flera nya modeller med vanliga bensin- och dieselmotorer.

Men framtidens motorer kanske inte kommer fungera riktigt som i dag. BMW har sökt patentskydd på en ny typ av förbränningsmotor som använder en teknik som varit ”pensionerad” sedan länge, skriver tyska Auto Motor und Sport.

Tanken är att använda en så kallad förkammare vid förbränningen, som är kopplad till den stora förbränningskammaren. En blandning av bränsle och luft matas in i förkammaren och antänds med ett särskilt tändstift.

Med den nya tekniken ska förbrukningen och utsläppen sänkas jämfört med i dag. Förkammare användes förr i dieselmotorer för att förbättra effektiviteten i låg fart, minska ljudnivån och ge mjukare gång, men hos BMW är tanken i stället att använda den i bensinmotorer.

Som vanligt med patentansökningar är det inte bestämt att tekniken kommer användas, eller ens om den fungerar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2024-08-24 20:24 Jag kör två personbilar, en…
  • 2024-08-24 18:39 Exakt JL. Det är bättre att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.