Nästa artikel
BMW: Skadligt att förbjuda bensin- och dieselbilar
Nyheter

BMW: Skadligt att förbjuda bensin- och dieselbilar

Publicerad 4 februari 2022 (uppdaterad 7 februari 2022)
Att förbjuda nya bensin- och dieselbilar utan att ha någon vettig plan är ett misstag som inte hjälper klimatet, tycker BMW-chefen Oliver Zipse.

BMW-chefen Oliver Zipse har tidigare sagt att företaget är ”redo om förbränningsmotorerna förbjuds”. Men trots att BMW var tidigt ute med elbilar och nu har lanserat flera nya modeller tror inte Oliver Zipse att ett förbud är rätt väg att gå. Enligt honom vore det ”dumt och tanklöst” att införa den typen av förbud globalt.

– Elbilar är visserligen det segment som ökar snabbast på marknaden i dag. Men det största marknadssegmentet i absoluta tal i Tyskland är bilar med förbränningsmotorer, och även i Europa och världen över, sa han på en konferens tidigare i veckan, enligt Automobilwoche.

”Hjälper inte klimatet”

Enligt Oliver Zipse går det inte att förbjuda något utan att ha en vettig plan, och att förbjuda nya förbränningsbilar i Tyskland eller Europa samtidigt som andra viktiga marknader inte kommit lika långt i omställningen till eldrift tror han är ett misstag.

– Det skulle vara skadligt att helt enkelt ge upp en teknik där vår position då istället går till andra. Det hjälper inte klimatet eller någon annan.

Tidigare i år kom beskedet att BMW utvecklar en helt ny generation förbränningsmotorer, även sex- och åttacylindriga motorer.

– Vi behöver toppmoderna förbränningsmotorer under några år för att minska koldioxidutsläppen i personbilsklassen globalt på ett effektivt sätt, har utvecklingschefen Frank Weber sagt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (33)

  • 11 februari 2022 Om man studerar den massivt…
  • 11 februari 2022 Jo John, jag förstår att det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.