Nästa artikel
BMW bygger LED-gatljus med ladduttag
Nyheter

BMW bygger LED-gatljus med ladduttag

Publicerad 11 november 2014 (uppdaterad 18 november 2014)
I vår kan ägare av BMW:s elbil i3 ladda batteriet i gatljusen i München.
BMW:s pilotprojekt Light & Charge ska ge energisnåla gatljus och fler laddplatser.
Under våren ska gatorna i München att utrustas med ett antal nya gatljus med energisnåla LED-dioder som ljuskällor. Light & Charge är ett pilotprojekt från BMW som utvecklat gatljusen och byggt in möjligheten att ladda elbilar i ljusens stolpar. Idén att använda gatljusens elledningar till uppladdning av elbilar har cirkulerat tidigare men nu provas den i praktiken.
 
Betalningen för uppladdningen görs via BMW: kontantlösa betalsystem ChargeNow. Hur snabbt det ska gå att ladda och om andra elbilar än BMW:s kan laddas vid stolparna är ännu oklart. I Tyskland har regeringen nyligen möjliggjort för städer och regioner att tillåta exempelvis gratis parkering och tillåtelse att köra i bussfiler för elbilar.
 
Diskutera: Borde svenska gatljus uppdateras på liknande vis?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-11-11 12:54
Mistro

Verkar ju toppen men om det verkligen blir så många fler laddplatser vet jag inte. Det är ju inte så enkelt att man bara kan byta ut tusentals vanliga lyktstolpar utan de måste ju vara placerade i anslutning till en parkeringsplats också. Sen måste ju laddstolparna fungera för alla elbilar och inte bara för Bmw för annars blir detta ju bara ett stort fiasko men kanske är detta bara ännu ett reklamjippo? ( se vad duktiga Bmw är och vad de bryr sig om sin elbil )

#2 • Uppdaterat: 2014-11-11 15:13
1storstark

Idén är god. Räcker bara kabelarean till, när diodlampor ersätter de gamla, så varför inte?

#3 • Uppdaterat: 2014-11-14 12:48
Roy J

Visst är det en bra idé. Sen var det bara resten kvar. En gemensam standard för alla bilmärken måste fram. Stolparna måste givetvis vara trafikmässigt bra placerade. De kan heller inte vara för undanskymda med tanke på det ökande antalet vandaler.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.