Nästa artikel
Blockerade E4 i rusningstrafik – nu döms aktivisterna
Nyheter

Blockerade E4 i rusningstrafik – nu döms aktivisterna

Publicerad 24 oktober 2022 (uppdaterad 24 oktober 2022)
Villkorlig dom och skyddstillsyn blir påföljden när tolv aktivister döms för sabotage.

I augusti blockerade klimataktivister från organisationen Återställ våtmarker E4:an i Solna norr om Stockholm. Det försenade bland annat en ambulans under utryckning.

På måndagen föll domen i Solna tingsrätt. Tolv aktivister döms för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakt eftersom de inte lytt polisens order om att flytta på sig. Två av aktivisterna hade limmat fast sig i vägbanan.

Nio av aktivisterna döms till villkorlig dom och tre av dem till skyddstillsyn. Det trots att straffvärdet kan bli fängelse för den här typen av brott. Aktivisterna är mellan 25 och 70 år gamla.

– Vi menar att skälen inte är tillräckligt starka för att välja fängelse, säger Björn Skånsberg, chefsrådsman på Solna tingsrätt, till Aftonbladet.

”Agerat i nöd”

Enligt aktivisterna har aktionen gjorts inom ramen för demonstrationsfriheten och de uppger även att de agerat i nöd på grund av klimathotet. Den linjen gick inte tingsrätten på.

”Varken straffrättslig nöd eller den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten medför att de kan gå fria från ansvar”, skriver tingsrätten.

– Vi satt där för att rädda livet på alla i Sverige och i världen. Rädda livet på alla varelser, ska en av de åtalade tidigare ha sagt i polisförhör.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.