Den som är i behov av att anpassa sin bil på grund av en funktionsnedsättning kan få stöd. Men processen är krånglig med invecklade regler och bristande hantering, enligt en ny rapport från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).
Det så kallade bilstödet för vuxna med funktionshinder och familjer med barn med funktionsnedsättningar beslutas och betalas ut av Försäkringskassan, men beskrivs av rapportförfattaren Helena Selander som ”en soppa”.
– Jag tycker jag kan ganska mycket om det här, men blir ändå helt förvirrad varje gång jag försöker förstå reglerna. Så komplexa och krångliga är de, säger hon.
”Jag blir helt förvirrad varje gång jag försöker förstå reglerna”
I rapporten finns en enkät där många uppger att de är frustrerade och uppgivna över reglerna, som ibland är så komplicerade att personer som har rätt till stöd avstår från att söka.
”Det är tröttsamt att konstant bli ifrågasatt som förälder”, säger en person som deltagit i en fokusgrupp i ämnet.
Försäkringskassan tycker också att det finns behov av att förenkla lagstiftningen kring bilstödet.
– Vi inväntar den statliga utredning som är på gång. Det är viktigt att den som har rätt till stöd ska få det, och att den processen blir så enkel och smidig för den enskilde som möjligt, säger Gustav Berg, pressekreterare på Försäkringskassan.
Problemet blir ännu allvarligare med tanke på att hela 98 procent av de som svarat på enkäten uppger att bilen är ganska eller mycket nödvändig för att besöka släkt och vänner.
”Bilen är näst efter rullstolen det bästa hjälpmedlet jag har. Utan rullstolen och bilen så kan man inte leva”, lyder ett av svaren i rapporten.
– Många känner sig ifrågasatta trots att de har läkarintyg på sina funktionshinder och att de behöver stödet för att deras liv och vardag ska fungera. Dessutom är processen väldigt tidskrävande, säger Helena Selander.
Kommentarer till artikeln (0)
Läs kommentarer och diskuteraGenom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.