Nästa artikel
Biljättar gaddar ihop sig mot Google
Nyheter

Biljättar gaddar ihop sig mot Google

Publicerad 7 april 2016
En bild av en motorväg i Michigan, USA, skapad av karttjänsten Here.
Audi, BMW och Daimler kan tillsammans med Microsoft och Amazon komma med en konkurrent till Google.
I fjol köpte Audi, BMW och Daimler Nokias karttjänst Here. Tanken är att kartorna ska utgöra grunden för en ny plattform för självkörande bilar och Wall Street Journal rapporterar att de tyska bilföretagen nu för diskussioner med Microsoft och Amazon om att bli partners i projektet.

– Vi behöver en molntjänst som kan hantera de stora mängderna data som Here skapar. Vi har inte tagit några beslut än, säger Thomas Weber, styrelsenmedlem på Daimler, till Wall Street Journal.

Om samarbetet blir av blir det direkt konkurrerande med Google som exprimenterar med självkörande bilar och använder sin egen karttjänst i dem. Många branschanalytiker tror att Audis, BMW:s och Daimlers agerande är ett sätt att förhindra att deras bilar enbart blir rullande hårdvara som teknikjättar som Google och Apple kan fylla med data och tjäna pengar på.

– Vi har alltid sagt att vi vill skydda vårt oberoende, säger Thomas Weber.

Diskutera: Vad tror du om samarbetet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-07 11:10
Hackenbush

Då får man börja kalla Gates för Bil Gates istället för Bill.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-07 15:27
Reverend Benny

Att Audi, BMW och Daimler lägger ut saker i molnet istället för att bygga egna datorhallar känns inte som skräll direkt. Och att dom valt Amazon och MS som molnleverantör känns inte heller som någon skräll.
Att man väljer 2 molnlevernatörer är säkerligen för att ha någon form av redundans och för att dom täcker in olika regioner olika bra. Samtidigt så har man 2 molnleverantörer som man kan ställa mot varandra när det gäller kostnad.

#3 • Uppdaterat: 2016-04-07 18:02
S-E S

Bra med 2 system? Hoppas att de inte krockar?

#4 • Uppdaterat: 2016-04-13 12:43
benny karlsson

Here är nog den bästa karttjänsten som finns.Var perfekt i mobilen tills B. Gates klev in och förstörde en fungerande tjänst och mobil. Amazon går nog bra men Pyttemjuk, nä...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.