Nästa artikel
Bilister i Jönköping blir rullande halkvarnare
Nyheter

Bilister i Jönköping blir rullande halkvarnare

Publicerad 6 november 2018 (uppdaterad 6 november 2018)
Ska samla in data från vintervägar till hjälp för plogbilarna.
Vi har tidigare berättat om Volvo, vars nyare bilar ska skicka ut varningar om dåligt väglag till Trafikverket. Nu startas ett liknande projekt i Jönköping.

Under vintern 2018/2019 kommer privatpersoners bilar utrustas med teknik som läser av vägskicket och sedan skickar informationen vidare till en webbapplikation. Bilägare som är intresserade av att vara med kan anmäla sig och får då en specialutvecklad enhet som kopplas i bilens diagnosuttag, OBD-porten.

Initiativtagare till projektet är forskningsbolaget Klimator tillsammans med Nira Dynamics som utvecklar kontrollsystem till bilar. 
– Datan som hämtas från personbilarna är helt anonymiserad, information om vilken bil som skickar vilken data finns inte. Det har under utvecklingen av produkten varit en oerhört viktig aspekt att ta hänsyn till då integriteten hos privatpersoner är av yttersta vikt. Lika viktigt har det varit att bilen inte påverkas negativt på något sätt” säger Björn Zachrisson – Projektledare Road Perception på NIRA Dynamics.

Tanken är att informationen som samlas in kan användas av entreprenörer för att planera vinterväghållningen på bästa sätt. 

Diskutera: Vad tycker du om idén att bilister ska agera halkvarnare åt andra?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-11-08 12:40
Krister_L

Lite otur för mig som brukar vara först ute på morgonen. Men det brukar ordna sig ändå :-)

// Krister

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.