Arkivbild: Bilhandlaren på bilden har inget med artikeln att göra.

Nästa artikel
Bilhandlare får betala miljonböter: ”Absurd avgift”
Nyheter

Bilhandlare får betala miljonböter: ”Absurd avgift”

Publicerad Idag 10:24

Arkivbild: Bilhandlaren på bilden har inget med artikeln att göra.

Dåliga rutiner för att undvika penningtvätt gör att en skånsk bilhandlare fälls – och tvingas betala 1,5 miljoner kronor i sanktionsavgift.

En bilhandlare i Skåne har fällts i en granskning gjord av länsstyrelsen för sitt arbete kring penningtvätt. Det skriver Motorbranschen.

Det finns särskilda regler och rutiner för att undvika penningtvätt vid exempelvis bilköp, och dessa har bilhandlaren enligt länsstyrelsen inte följt. Resultatet blev en sanktionsavgift på 1,5 miljoner kronor.

Grunden i konflikten är fem bilaffärer där delbetalningen gjordes med kontanter. Bilfirman har överklagat men fått avslag hos Förvaltningsrätten. Det beslutet har överklagats igen.

Enligt bilfirman är det en formulering i ett styrdokument som fått länsstyrelsen att reagera.

– De satte då en helt absurd sanktionsavgift på 1,5 miljoner kronor till oss för denna brist i ett styrdokument, säger en företrädare på företaget till tidningen.

Enligt de nya reglerna som införts ska företag bland annat ha föreskrifter kring hur riskbedömningen görs vid affärer och vilka rutiner som finns för att undvika penningtvätt.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • Idag 11:07 Storfräsarna från "orten"…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.