Nästa artikel
Bilens dag firas 28 oktober
Nyheter

Bilens dag firas 28 oktober

Publicerad 18 oktober 2012 (uppdaterad 13 november 2012)
Mors och fars dag, kanelbullens dag – och bilens dag. Den 28 oktober hyllar bilbranschen bilen som transportmedel.

Ett av de senaste tillskotten i floran av temadagar som instiftats för att marknadsföra olika produkter är Bilens dag. Högtidsdagen etablerades 2010 av Motorbranschens Riskförbund, MRF, på samma datum som förbundet bildades 50 år tidigare.

Den 28 oktober är det återigen dags att högtidlighålla bilen och hur epokgörande den varit för samhällsutvecklingen. Charlie Magnusson är informationschef på MRF:

– Utan bilen har inte de som bor utanför de allra största städerna någon möjlighet att ta sig till jobbet och sköta sina vardagsbestyr. Inte heller skulle de kunna välja var de vill bo, utan de vore tvungna att bosätta sig utmed busslinjerna eller vid järnvägsstationerna, säger han och fortsätter:

– Om man inte har tillgång till bil blir det näst intill omöjligt att kunna byta jobb eller jobba skift och inte heller går det att åka och hälsa på släkt och vänner vid tidpunkter som passar familjen. Bilen är helt enkelt nödvändig för att få livspusslet att gå ihop och bör därför firas.

I dag finns ungefär 4,4 miljoner bilar i trafik i Sverige.

Diskutera: Är Bilens dag värd att fira?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-10-18 20:23
kurrewi

Betydligt mera busslinjer skulle ha funnits om vi inte hade så mycket bilar, och bilarna är bra men vi kör för mycket. Varenda bilägare skulle säkert kunna köra 10% mindre.

#2 • Uppdaterat: 2012-10-18 21:03
Hackenbush

Tid är pengar sägs det och på min humana resa till o från jobbet på totalt 6 mil tjänar jag 1,5 timme/dag på att köra själv det är nästan en arbetsdag i veckan jag tjänar på att köra själv och då är bussen ett dåligt alternativ.

#3 • Uppdaterat: 2012-10-18 23:02
Per_K

Det är bra att bilen firas. Dess betydelse för utvecklingen har varit mycket stor. Det skrivs så mycket negativt om bilar och bilism, och visst finns det problem - men man ska också komma ihåg att avsevärda förbättringar gjorts när det gäller avgasutsläpp och säkerhet. Det är dags att lyfta fram de positiva sidorna med bilismen . Kanske borde man väcka till liv den gamla kampanjen "Utan bilen stannar Sverige". Att äga och använda en bil är sannerligen inte billigt, men den löser så många problem. Det finns en anledning till att bilar används i så stor utsträckning som nu. Och för staten är bilismen en mycket god affär!

#4 • Uppdaterat: 2012-10-20 11:12
S-E S

Kan någon berätta när dieselbränslets dag infaller?

#5 • Uppdaterat: 2012-10-22 18:13
S-E S

Bra, då sätter jag i gång att fira! Firar tillsammans med 4-hjulsdriftens dag och radialdäckens dag eller något annat idiotiskt!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.