Nästa artikel
Bilar i Blekinge varnade för luftangrepp
Nyheter

Bilar i Blekinge varnade för luftangrepp

Publicerad 26 augusti 2022 (uppdaterad 26 augusti 2022)
Förare i Blekinge möttes av varning för angrepp från luften. Bilden är ett montage.
Trafikverket ska nu utreda varför det felaktiga meddelandet skickades ut.

Onsdagen den 24 augusti 2022 möttes förvånade bilister i Blekinge av ett textmeddelande som plötsligt dök upp i många bilars display.

Texten löd: ”Viktigt trafikmeddelande. Blekinge län. Luftangrepp, fara” och var bildsatt med en varningstriangel. Enligt Dagens Nyheter, som först skrev om händelsen, gick också en särskild ljudsignal ut i bilarnas högstalarsystem.

Enligt Trafikverket har meddelandet gått ut från dem, men är felaktigt. Trafikverket ska nu utreda hur det kunde skickas ut av misstag.
– Vi försöker utreda om det är ett så kallat översättningsfel mellan olika system eller om någon har gjort det med vilje. Vi vet väldigt lite än så länge, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket till Dagens Nyheter.

Meddelandet gick ut via ett system som heter TMC, trafikmeddelandeservicen. Enligt Trafikverkets hemsida är deras TMC-tjänst föråldrad och kommer att avvecklas under augusti till september 2022. Trafikverket beror nedstängningen av tjänsten på att det har utvecklats bättre trafikinformationstjänster.

Fakta Traffic Message Channel (TMC)
  • RDS-TMC står för "Radio Data System – Traffic Message Channel" och är en teknik som används för att skicka RDS-TMC- meddelanden. För att kunna ta emot sådana meddelanden krävs en bilradio eller ett navigeringsystem med RDS-TMC-modul. I standarden för RDS finns en datakanal låst för TMC trafikinformation.
  • Med RDS-TMC-tjänsten i Sverige får du trafikinformation som sänds i det område du kör i. Meddelandena gäller främst europa- och riksvägar samt viktiga länsvägar. De presenteras som en ikon eller text med information om till exempel hinder, trafikolyckor och vägarbeten som påverkar trafiken.
  • I Sveriges större tätorter sänds det även köinformation på vissa huvudgator. Sverige är uppdelat i åtta sändningsområden samtidigt som meddelanden på huvudvägnät går in i flera sändningsområden för att stödja navigationen.

Källa: Trafikverket  

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.