Nästa artikel
”Bättre än Loeb”
Motorsport

”Bättre än Loeb”

Publicerad 15 februari 2016 (uppdaterad 15 februari 2016)
Sébastien Ogier visade klass när han vann Svenska Rallyt för tredje gången av fyra möjliga. Foto: Volkswagen.
Fransmannen Sébastien Ogier gjorde det igen. Och det får före detta rallyvärdsmästaren Petter Solberg att utbrista: ”Han är bättre än Sébastien Loeb”
Sébastien Ogier stod pall  och tog sin tredje seger av fyra möjliga i Svenska Rallyt trots en på många sträckor ogynnsam startposition. Ogier som ledare i VM-tabellen fick spåra i nysnön, men hans förmåga att lösa problemen, trots ett par skärrande ”moments” imponerade på Petter Solberg, numer rallycrossvärldsmästare, men med stor längtan tillbaka till rallysporten.
 
Jämförelsen med Sébastien Loeb
är förstås svår att bedöma, men Solberg åberopar det rent åktekniska där förvisso materialets tekniska utvecklingen  år för år går framåt. Rent statistiskt har Ogier fortfarande mycket att bevisa. Den andre Sébastien står på tre VM-titlar mot ikonens nio. Ogier tog nu sin 34:e seger mot Loebs 78.
 
Ogier tycks i alla händelser
banat väg för en fjärde VM-titel efter en makalös start på säsongen, full pott så här långt. Samtidigt har på förhand värsta konkurrenten, stallkamraten Jari-Matti Latvala, kammat noll efter avåkningar och tekniska missöden.
 
Sébastien Ogier som under träningen  var kritiskt till att Svenska Rallyt överhuvudtaget skulle köras kom på andra tankar när rallyt väl kom igång, och när kylan och snöfallet räddade VM-evenemanget.
 
Rallys sensation var Nya Zeeländaren Hayden Paddon,  Hyundai, som efter första Vargåsensträckan bara var 8,8 sekunder efter världsmästaren. När snöandet upphörde och när grusföre uppstod för samtliga kunde Ogier dryga ut segermarginalen till närmare halvminuten.
 
Nordirländaren Kris Meeke
i en DS3 WRC var till en början med och matchade Ogier, men för andra VM-rallyt i följd tvingades han bryta sedan han kört på en sten som rivits fram vid dikeskanten. 
 
– Långsamma högerkurvor är tydligen inget för mig, suckade han uppgivet.
 
Meekes styrning  kunde så småningom repareras och resten av rallyt blev till en intressant test inför den säsong om väntar 2017 med helt nya förutsättningar och som Vi Bilägare berättar om i den papperstidning  som kommer ut till våra prenumeranter denna vecka.

Diskutera: Såg du rallyt i helgen?
Resultat, Svenska Rallyt

Sébastien Ogier, Frankrike, VW Polo WRC, 1,209,23,2
Hayden Paddon, Nya Zeeland, Hyundai i20 WRC, + 29,8
Mads Östberg, Norge, Ford Fiesta RS WRC, + 55,6
Andreas Mikkelsen, Norge, VW Polo WRC, + 1,10
Ott Tänak, Estland, Ford Fiesta RS WRC, + 1,50
Dani Sordo, Spanien, Hyundai i20 WRC, +2,24
Henning Solberg, Norge, Ford Fiesta WRC, +2,40
Craig Breen, Irland, DS3 WRC, +2,45

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.