Nästa artikel
Bara 2 av 10 säger sig ha råd med elbil
Nyheter

Bara 2 av 10 säger sig ha råd med elbil

Publicerad 22 oktober 2019 (uppdaterad 22 oktober 2019)
Trots att milkostnaden är lägre än hos bilar som drivs av fossila bränslen upplever majoriteten av bilägarna att elbilar är för dyra.
Över 1.500 svenska bilister har intervjuats om sin inställning till laddbara bilar, både renodlade elbilar och laddhybrider. Undersökningen är gjord av Mejsel på uppdrag av e-Car Expo, som anordnar mässa om laddbara bilar på flera orter runtom i Sverige och övriga Norden. 

62 procent av de tillfrågade säger att de skulle välja en elbil eller elhybrid nästa gång det är dags för bilköp, men endast 4 procent tycker att elbilar är prisvärda. 68 procent av de tillfrågade anser att elbilar ligger utanför deras budget. "Man är dock helt på det klara med att elbilar är billigare per mil än fossildrivna dito", summerar Mejsel.

 
Vidare menar 60 procent att det finns för få laddstationer och lika stor andel anser att miljöaspekterna kring elbilsbatteriernas framställning är ett hinder för att köpa elbil. 

Hälften har funderingar på om energiproduktionen kommer att räcka till för att ladda alla bilar och 46 procent är osäkra på elbilens andrahandsvärde. 

I undersökningen svarade 75 procent att de är mycket eller ganska positiva till el- och laddhybrider. Yngre män, bilister i storstäder och tjänstebilsförare är de som är mest positiva.  
 
Mässan e-Car Expo hålls i Göteborg 29 november till 1 december och 7-9 februari nästa år är det Stockholms tur. Till Köpenhamn kommer den i april 2020 och i november 2020 är det Oslos tur. 

Alla resultaten från undersökningen hittar du här.

Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.