Nästa artikel
Baksätesåkare sämre på bälte
Nyheter

Baksätesåkare sämre på bälte

Publicerad 14 mars 2016 (uppdaterad 14 mars 2016)
Fortfarande slarvar bilåkare med bältet.
Enligt statistik sitter 15 procent obältade i baksätet och denna vecka undersöker Trafikpolisen bältesanvändningen extra noga.
Trots att bältesanvändningen generellt sett är hög i Sverige saknade en tredjedel av de som dog i trafikolyckor förra året bilbälte. Detta enligt NTF:s senaste mätning. Rikssnittet för bältesanvändning ligger på 94 procent. Användningen är högre bland kvinnor än bland män och de som sitter i framsätet är bättre på att använda bälte. Enligt Trafikverket sitter 15 procent obältade i baksätet.

Den här veckan fokuserar polisen extra på bilbältesanvändning i sina kontroller.

– Bältet är fortfarande den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i våra fordon. Genom riktade kontroller gör vi det vi kan för att komma ett steg närmare Nollvisionen genom att få alla att sätta på sig bältet, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Det är lag på att alla som åker bil och buss ska använda bälte. Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning. Böter för att inte använda bälte är 1500 kr. Om du som förare inte ser till så att minderårig sitter säkert i fordonet är böterna 2500 kr.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-03-14 10:58
Hackenbush

Hur tänker man om man inte har bältet på i baksätet? Tror man att man är mer skyddad där vid en kollision?

#2 • Uppdaterat: 2016-03-14 11:12
Leif Kavander

Utan att ha någon statistik, så tror jag att busspassagerare är sämre på att använda bälte än de som färdas i en bil.

#3 • Uppdaterat: 2016-03-14 11:20
N-iklas

Hur tror Polisen att de ska kunna få fast någon?
Orsaken till att färre har bälte bak beror på att det oftast är mycket svårt att se utifrån och stoppas man av polisen är det gott om tid att ta på det så de enda man avslöjar är ovanligt slöa.
Tandlös skrämseltaktik.

#4 • Uppdaterat: 2016-03-14 11:35
Hackenbush

Man kan kanske lura polisen men vem lurar man när det smäller?

#5 • Uppdaterat: 2016-03-14 13:00
Farbror Blå

Det är otillåtet att åka/köra buss utan bilbälte. Finns det inget bälte monterat är platsen undantagen från regeln. I stadstrafik gör polisen undantag från reglerna bl.a. pga att det saknas bälten, man åker korta sträckor och för att folk tvingas stå upp för att få plats. Jag skulle uppskatta att det bara är ca 50% av busschaufförerna (likaså lastbilschaufförerna) som använder bilbälte. Anledningen till att Polisen inte jobbar så mycket mot stadstrafiken är troligen för att det ställer till det väldigt mycket för de som sköter sig i bussen samt de som väntar på bussen om en eller flera syndare ska rapporteras, vilket tar tid.
Långfärdsbussar är en helt annan sak.

Bilbälte bak är svårare att upptäcka, men det finns olika sätt att se avsaknaden av bilbälten i baksäten. Själv brukar jag se detta vid omkörningar och vid mer offensiva fordonsstopp.

Jag tycker mig se en viss tendens till att folk som slarvar mer med bilbältet är ungdomar som vill vara coola inför varandra, livstilskriminella, yrkesförare samt folk som kommer från länder där trafiksäkerhetstänkandet är lågt.

Jag tycker det är förkastligt att strunta i bilbältet då det ofta medför extrema sjukvårdskostnader för samället samt att de anhöriga drabbas svårt vid dödsfall. Det är många bötesbelopp som borde höjas, bilfältesförseelsen är en av dessa.

#6 • Uppdaterat: 2016-03-14 14:13
N-iklas

"offensiva fordonsstopp" mjo, var med om det en gång med ca 15 poliser på plats med resultat att jag missade att se att jag skulle stanna och körde rakt igenom, inte så väl organiserat upplägg.
Är man allt för "offensiv" kan man få famnen full med bil,...

#7 • Uppdaterat: 2016-03-14 14:38
OpelTobbe

Offtopic: Mätartavla från en Cheva Cruze :)

#8 • Uppdaterat: 2016-03-14 19:29
Rutger Jönåker

Kanske borde bilbälten göras i en mer färgglad kulör än svart... Så att farbror blå lättare ser om det används eller inte. Jag blev en gång stoppad i en kontroll och polisen tyckte sig ha sett att jag var utan bälte, trots att jag hade det på mig och frågade om jag inte drog på mig det strax innan jag blev stoppad. Svart bälte mot svart skinnjacka = dålig kontrast... Men jag blev tack och lov trodd och slapp böter!

#9 • Uppdaterat: 2016-03-14 20:29
N-iklas

Vissa sällsynta lyxbilar har färgade bälten, äldre Opel med beige inredning hade beige bälten.
Sista Omega fanns i en special "Color Edition" med mörkgröna, mörkblå, gråvita och beige bälten.

#a • Uppdaterat: 2016-03-14 21:25
Bsba

Jag tror det till viss del är en följd av invandringen från länder där man inte har samma säkerhetstänk med sig från barndomen.
Jag jobbar i invandrartäta områden och ser dagligen skräckexempel på hur barn åker i bilen.
Småbilar med alldeles för många passagerare där barn sitter lösa både fram och bak.
Själv kan jag inte tänka mig att åka en meter utan bälte.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.