Nästa artikel
Årets farligaste vecka i trafiken
Nyheter

Årets farligaste vecka i trafiken

Publicerad 14 februari 2013 (uppdaterad 14 februari 2013)
Vecka 7 är den mest trafikolycksdrabbade veckan under hela året, och fredagen är allra värst, visar en ny undersökning.

Den här veckan är den trafikfarligaste på hela året, enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa som har analyserat de senaste fem årens drygt 475 000 anmälda bilolyckor och kommit fram till att den första sportlovsveckan, vecka 7, är värre än både jul och påsk.

De svenska sportloven inträffar under veckorna 7-10. Under den första av dessa har det som en följd av ökad trafikmängd skett 32 procent fler olyckor än under en genomsnittsvecka mellan 2008 – 2012.

För yrkestrafiken är denna vecka särskilt förödande – med 41 procent fler anmälda olyckor jämfört med genomsnittsveckan.

Försäkringsbolaget kom också fram till att fredagen under vecka 7 är den absolut farligaste dagen under året. Antalet olyckor har tidigare år ökat med 43 procent denna fredag, som i år inträffar den 15 februari, jämfört med en genomsnittlig dag under den senaste femårsperioden.

-  Trenden går åt rätt håll med färre bilolyckor och personskador varje år, och det är glädjande. Men vi får absolut inte sänka garden, särskilt inte nu inför en av de trafiktätaste och mest olycksdrabbade perioderna på året, säger Jonas Frid, chef för motorförsäkringar på Trygg-Hansa.

Att placera lösa föremål såsom mobiltelefoner, läsplattor, spelkonsoler och vattenflaskor på genomtänkta platser i bilen så att de inte skickas iväg som ”missiler” vid en kraftig inbromsning eller en krock, är ett av försäkringsbolagets råd.

Diskutera: Kör du extra mycket denna vecka?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-14 09:56
Leif Larsson (ej verifierad)

De som kör extra mycket fredag vecka 7. Är väl de som kör knappast alls och som skall ge sig ut under sportlovsveckan.
Klart att olyckorna ökar med ovana bilförare i trafiken.

#2 • Uppdaterat: 2013-02-14 09:57
Hackenbush

Mobiltelefoner, läsplattor, spelkonsoler är väl knappast lösa i bilen? de sitter väl bilåkarna och knappar på ?(även föraren)

#3 • Uppdaterat: 2013-02-14 12:10
Focus

Är det månne sportlov i Huvudstaden vecka 7. I så fall kan det vara för att alla söndagsbilister skall ut på samma gång.

#4 • Uppdaterat: 2013-02-14 14:56
Tjalle

Lite förvånande:
-GBG har sportlov W7 med "takboxrallyt" lördag och lördag.

Lördag W 7 möts man av "takboxare" från Västra Götaland mellan Vänersborg och Sälen - det borde vara värsta tiden.

#5 • Uppdaterat: 2013-02-14 17:52
Hackenbush

Ja det blir tomt i skolan nästa vecka, lite mindre att göra för mig då.

#6 • Uppdaterat: 2013-02-15 08:06
mcregor (ej verifierad)

De som kör extra mycket under sportlovsveckorna är nog knappast de som inte kör så mycket normalt - skulle tro att dessa bilister i många fall knappast har varken råd eller intresse att åka på en dyrbar sportlovssemester. Nä - det är nog till stor del samma kategori som har väldigt bråttom även övriga dagar om året... Bara mina egna spekulationer men åker man längs "sportlovsvägar" denna tid så är det inte gamla Volvo 740 med taklåda som blåser om en utan betydligt modernare bilar. Visst - en kraftig generalisering av mig men lite sanning är det nog ändå...

#7 • Uppdaterat: 2013-02-15 08:35
Hackenbush

Håller med mcregor till polisen kommer sen sticker jag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.