Nästa artikel
Apple CarPlay till 40 bilmodeller innan året är slut
Nyheter

Apple CarPlay till 40 bilmodeller innan året är slut

Publicerad 10 mars 2015 (uppdaterad 10 mars 2015)
Volvo kommer erbjuda Apple CarPlay i XC90 i år, Android-användare får vänta till 2017.
Apples vd Tim Cook meddelade i går att teknikjättens operativsystem till bilar kommer finnas hos alla större biltillverkare.
I går meddelade Apples vd Tim Cook att teknikjättens satsning på infotainmentsystem för bilar nu fått fäste hos alla större biltillverkare.
 
– Jag är i dag glad att tillkännage att varje större bilmärke har gått med på att leverera CarPlay. Det kommer finnas i fler än 40 nya bilmodeller färdiga för leverans redan i slutet av detta år, endast ett år efter att vi presenterade Carplay, sa Tim Cook under sitt tal på presseventet Spring Forward i San Fransisco i går.
 
Hittills vet vi att Volvo kommer att erbjuda Apples operativsystem till XC90 i början av november och Googles motsvarighet, Android Auto, kommer till bilarna under 2017. Volkswagen och Mercedes är andra biltillverkare som redan meddelat att de kommer göra sina bilar kompatibla med CarPlay.
 
Se Tim Cooks tal här.
 
Diskutera: Vad tycker du om Googles och Apples intåg i bilkupén?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-10 10:34
duccedriver

Väntar till 2017.......

#2 • Uppdaterat: 2015-03-10 11:16
Roger Skagerström

Bästa vore ju om bilarna med dessa system kom med båda, och sen valdes rätt system beroende på vad man kopplade in.

Eller ännu bättre! Ett märkesneutralt system som bara funkar oavsett vad man kopplar in. Fast vänta nu.. Det.. finns ju redan.. i typ varenda bil där man kan koppla in telefon...

D'oh!

#3 • Uppdaterat: 2015-03-10 12:03
L West

Man kan ju bara hoppas att detta går att välja bort när man ska köpa ny bil... Men det går knappast...

#4 • Uppdaterat: 2015-03-10 12:06
Reverend Benny

Båda dessa system erbjuder så mkt mer än en blåtandskoppling med handsfree. Och då systemen byggs på befintliga system så bör det vara möjligt att erbjuda båda.

Siri (röststyrning) kommer med stöd för svenska språket iochmed iOS 8.3 (några månader bort) och de demonstrationer jag sett så fungerar det riktigt bra, även på bred skånsk dialekt.
Google har liknande röststyrning på g och MS har ju sin Cortana, dock fungerar de två senare bara med engelska i nuläget men räkna med att svenska lär komma.

Längtar till dagen då min smartphone tar över min inte så smarta infotainment lösning och visar var skåpet ska stå.

#5 • Uppdaterat: 2015-03-10 14:57
saabnisse

Tycker bättre om Windows 8 än IOS och Android.
Gillar Lumia 930 mer än Androiden.

#6 • Uppdaterat: 2015-03-10 17:46
Reverend Benny

Ironiskt nog så kör många av infotainment systemen faktiskt Windows i grund och botten, får hoppas att MS utnyttjar detta när dom släpper sitt stöd.

#7 • Uppdaterat: 2015-03-10 21:39
Mr.Wheeler

@Reverend Benny: De flesta inbyggda system brukar vara Linuxbaserade men det spelar ingen större roll så länge det går att kommunicera med dem oavsett plattform.

#8 • Uppdaterat: 2015-03-11 07:52
Hackenbush

Android eller Windows blir bäst tycker jag. Allra bäst om man kan välja och det vore rimligast att så småningom alla bilar har valmöjlighet mellan alla 3 systememen (Andriod, Apple, windows).
Man skall inte behöva byta telefon för att man köper en ny bil.

#9 • Uppdaterat: 2015-03-11 09:03
Reverend Benny

@Mr Wheeler.
Vad jag vet så är det QNX och Windows CE som dominerar som plattform /OS på infotainment, men vet att linux baserade system även förekommer.

Fördelen med Carplay är att det inte bara erbjuds som ett helt system som tillverkarna måste köra, utan det fungerar lite som en applikation på befintliga system. Detta gör att tillverkarna sannolikt kommer att kunna erbjuda det som tillval ihop med andra tillverkare (som android auto osv)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.