Nästa artikel
Alfa Romeo 4C – årets vackraste bil?
Nyheter+49 bilder

Alfa Romeo 4C – årets vackraste bil?

Publicerad 29 januari 2014 (uppdaterad 30 januari 2014)
Är italienska sportvagnen Alfa Romeo 4C årets vackraste bil? Den har i alla fall blivit framröstad till det. Håller du med?

Fransmännen gillar italiensk bildesign. Vid årets upplaga av bilsalongen i franska Chamonix fick Alfa Romeo 4C utmärkelsen för Årets vackraste bil 2013.

I en omröstning som genomfördes i samarbete med franska tidningen Le Point och andra medier fick den lilla italienska sportbilen 41 procent av rösterna.

De övriga finalisterna var BMW 4-serie, Mercedes CLA och Mazda3 som i tur och ordning kammade hem 25, 22 respektive 12 procent av rösterna.

Diskutera: Är Alfa Romeo 4C vackraste nya bilen?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-29 11:57
VW Polo 2012

Den må vara vacker, men vad jag förstår så har den ingen servostyrning, Bara det får mig att avstå. Och! jag är inte svag!!!!!!

#2 • Uppdaterat: 2014-01-29 12:32
mayors

Servoaggregaten är till för att överbrygga sådant som.. vikten på fordonet.
En 4C väger mycket mindre än din Polo och har ett enda syfte - KÖRGLÄDJE
Den behöver inte ta hänsyn till vändradie, bakåtsikt, bagageutrymme och andra trivialiteter som är väldigt praktiska i vardagen.
En 4C har helt enkelt ingenting med vardagens transportbehov att göra - i den hämtar du ingar ungar på dagis eller storhandlar på ICA. 4C ska bara ge föraren ett brett leende när han/hon använder den som den fritidsprodukt/leksak den är avsedd att vara.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-29 13:44
Raphael

Servostyrning behövs i bilar med frontmotor och framhjulsdrift, för vikten ligger över framhjulen och gör styrningen extra trög. En 4C är motorn bak och detta innebär att styrningen naturligt inte har samma motstånd som i en Polo med motorn fram och framhjulsdrift. Därför är servostyrning i 4C mindre nödvändigt än i en Polo. 4C som helhet betraktad är en väldigt lätt bil till skillnad från flera större sportbilar, så hur man vrider och vänder på det så tror jag knappas styrningen upplevs som för tung i vanlig körning - om än att den inte är lika fjäderlätt som Fiats city-läge vid fickparkering, men handen på hjärtat vem fickparkerar en 4C? Man dubbelparkerar i sann italiensk anda!

#4 • Uppdaterat: 2014-01-29 13:48
Raphael

När det gäller frågan om årets vackraste bil så tror jag mycket på Citroën C4 Cactus som presenteras i början av februari.. alltså rätt snart... på grundarens födelsedag. En bil för vattumän - vattumän brukar ju vara människovänner och humanister. Men visst det kan ju komma många fler bilar under året så det är för tidigt att säga än...

När det gäller förra årets vackraste bil, som 4C vann - ja det tycker jag är välförtjänt. Dock så tycker jag att i Alfas nuvarande utbud tycker jag Giuliettan är snyggare (det är f ö samma "pappa" till bilarna, samma formgivare).

4C har snygga retroformer och blandar och ger från olika bilar i historien, Giuliettan tycker jag har en mer egen och distinkt stil, men visst är 4C harmonisk absolut.

#5 • Uppdaterat: 2014-01-29 14:58
Swemba

@Raphael, det där är väl en gammal sanning? Numera har väl bilar i det närmaste ett 50/50 förhållande? Skulle förvåna mig om 4C hade så låg vikt på framhjulen att man inte behöver servo.

#6 • Uppdaterat: 2014-01-29 16:39
Gäst (ej verifierad)

Är inte så exalterad av linjerna som de flesta tydligen är men däremot så är ju 4c kanon som riktig sportbil. Maserati Ghibli toppar min utseende-lista.

För övrigt trodde jag att uppenbart trams och provocerande inlägg skulle tas bort. Skillnad på vilka märken/länder man snackar skit om men det har man förstått rätt länge nu...

Nåja, puckot går ju att blockera.

#7 • Uppdaterat: 2014-01-29 17:12
Raphael

True believer, min pappa har haft flera Alfor och han gillade dem starkt. Apropå inte skulle fungera i Sverige så minns jag ett vintertest när Alfa 156 kom och den hade bästa värmen och snabbaste rump- och ryggvärmen i stolarna... Gällande vad fronten symboliserar så tänker jag inte kommentera vad du har för fantasi, men det är alltså en sköld och själva märket i skölden innehåller symbolik från 1400-talet. Ja medeltiden med riddare och lansar, man får väl se det som att fronten är skölden och själva bilen är lansen som riddaren (föraren) styr på vägen i kamp mot drakar (tyska "premium" bilar?) för att rädda fagra kvinnor... :) :) :).

Men visst, väldigt traditionellt men så var 1400-talets riddarromantik. Självfallet passar en Alfa idag även kvinnor som är riddare. För symboliken må vara 1400-talet, men bilen är modern.

#8 • Uppdaterat: 2014-01-29 17:41
saabnisse

true believer, din åsikt om vad grillen påminner om gör väl inte bilen på något vis fulare, tvärt om!
Jag har alltid varit en Alfisti, trots allt svetsjobb och skruvande, men det är säkert annorlunda nu för tiden.
Hur som helst tycker jag att Alfa-Romeo har haft de vackraste bilarna genom tiderna, med få undantag!

#9 • Uppdaterat: 2014-01-29 17:45
Raphael

Nja, Alfa grundades i Milano. Företaget Alfa klev ut ur den italienska distributören av franska Darracq när det gick dåligt att sälja de franska bilarna i Italien och italienska investerare valde att satsa på italiensk design och produktion, dessa bilar hade inget att göra med de franska fordonen. Det finns många fina och fantastiska människor i Italien, det är bara att beklaga att det av och till i dessa trådar uttrycks fördomar och negativa attityder mot andra länder och dess invånare.

#a • Uppdaterat: 2014-01-29 17:48
true believer

saabnisse@ Javisst det tycker jag absolut inget fel med det ;-) men den här Alfan tycker jag inte ser särskilt vacker ut iaf ;-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.