Nästa artikel
1 av 3 struntar i mobilförbudet
Nyheter

1 av 3 struntar i mobilförbudet

Publicerad 16 april 2019 (uppdaterad 16 april 2019)
Sedan 1 februari 2018 får man inte längre hålla mobiltelefonen i handen samtidigt som man kör bil. Trots detta är det många som bryter mot lagen.
I en undersökning som gjordes mellan mars och april i år svarade 30 procent av de drygt 3.500 tillfrågade att de ibland håller mobiltelefonen i handen medan de kör. Detta för att prata i telefon, sms:a eller surfa, trots att det i fjol infördes totalförbud mot handhållen mobil för bilens förare.

Det är försäkringsbolaget If som lejt marknadsundersökningsföretaget YouGov att intervjua folk om deras kunskap kring reglerna om rattsurfande. I undersökningen framgår att många har dålig koll på vad lagen som infördes i 2018 innebär. Till exempel känner var sjätte inte till att man inte får sms:a bakom ratten och var femte tror att det är tillätet att titta på film samtidigt som man kör. 


Just filmtittande förare är ett fenomen som skrämmande nog har ökat. If gjorde en liknande undersökning om mobilanvändning i bil 2017. För två år sedan svarade 1 procent att de någon gång tittat på film medan de körde. I år har den andelen stigit till 3 procent. 
Från och med 1 oktober 2018 har polisen rätt att stoppa och bötfälla de som de ertappar med att greja med mobiltelefonen medan de kör. Bötesbeloppet är 1.500 kronor. 

Diskutera: Ser du många som använder mobiltelefonen medan de kör?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.