Den som ger sig ut på vägarna i helgen blir knappast ensam. Midsommar är en av årets största reshelger. Många ska besöka släkt eller vänner, andra ger sig ut på spontanresa och vissa familjer ska dessutom påbörja sitt sommarlov.
Torsdagen innan midsommar är en av årets mest intensiva trafikdagar. Då beger sig också många ovana bilister ut på vägarna. Antalet dödsolyckor är i genomsnitt 35 procent högre under midsommarhelgen än andra dagar i juni, enligt siffror som M Sverige tagit fram.
”Flest olyckor sker där det är mest trafik, men risken för allvarliga olyckor är högre på mindre vägar”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
En god portion tålamod, ett glatt humör, något att äta och dricka och en fulltankad eller fulladdad bil är därmed att rekommendera. Men utöver det finns ytterligare några tips att ta till som redaktionens mest erfarna långresenärer gärna delar med sig av.
Trevlig resa och glad midsommar!
Noggrann matplanering
Grunden för en lyckad resa skapas alltid genom noggrant planerade mat- och fikastopp, vilket gör Vi Bilägares vägkrogstester lika viktiga som kartboken. Garnera resan med en lagom nypa tidspessimism och du borde komma fram belåten.
Niklas Carle, chefredaktör Vi Bilägare
Skippa motorvägen
Motorvägarna är hårt belastade under midsommar. Jag vill inte sitta fast i trafik så att titta på alternativa resvägar är obligatoriskt. Det kommer inte nödvändigtvis vara kortare eller gå fortare men oj vad mycket trevligare det är att vara på rull och se nya miljöer framför att stirra in i framförvarandes nummerplåt och känna hur stressnivåerna ökar. Även om du hittar till resmålet utan hjälp bör navigationen i den smarta telefonen vara igång för att minska risken för oförutsedda trafikhändelser.
Anders Helgesson, reporter Vi Bilägare
Medtag hörlurar
Hörlurar till alla. Te till mamma, kaffe till pappa och ett fikastopp på vägen som man bestämmer i förväg (något att se fram emot). Föreslår Väderstads centralkonditori om man ska söderut och Fricks konditori i Rättvik om man ska åt det hållet. I övrigt inga stopp – för man vill ju BARA KOMMA FRAM!
Anki Sydegård, webbansvarig och reporter Husbil & Husvagn
Morgonstund har …
Mitt tips är att starta oerhört tidigt på morgonen om man ska åka långt. Det är härligare att komma fram kring lunch än just innan läggdags. En bonus är lugnare trafik.
Jimmie Öbom, chefredaktör Husbil & Husvagn
Smart appfunktion
Jag vill tipsa om funktionen ”Min Lista” i Sveriges Radios app (när man väl lyssnat färdigt på alla poddar från Klassiker och Vi Bilägare). ”Min lista” gör att man innan avfärd kan botanisera i SR:s rika utbud av poddar och samla dessa så de blir lätta att hitta när man väl sitter i bilen. Listan fungerar också så att när en podd är slut så börjar nästa spelas automatiskt. Därmed är underhållningen säkrad för hela resan utan ytterligare handpåläggning efter det att man väl en gång tryckt play.
Tommy Wahlström, testchef Vi Bilägare
Russinleken ”Är vi framme snart?”
På bilresor med barn som inte kan klockan, är uttryck som ”Vi är framme om 45 minuter” svårt att greppa. Något som är lättare att greppa är russin (funkar även med pärlor). Ha två burkar med lock. Den ena burken är tom, den andra innehåller en korrekt mängd russin. Ge barnet ett russin varje kvart så ser barnet själv hur långt det är kvar. När alla russin är i andra burken (eller uppätna) är ni framme vid resmålet.
Maria Andersson, redaktionschef Husbil & Husvagn
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.