Nästa artikel
Bästa bilförsäkringen: 6 smarta knep för att försäkra bilen
Guide

Bästa bilförsäkringen: 6 smarta knep för att försäkra bilen

Publicerad 23 augusti 2023 (uppdaterad 2024-12-04 15:49)
Det finns mycket pengar att spara på att välja rätt bilförsäkring. Men hur gör man – och vad ingår egentligen? Läs vår guide och undvik nybörjarmissarna med bilförsäkringen.
Innehåll

När du köper en bil behöver den ha åtminstone trafikförsäkring. Men det finns mängder av olika försäkringsbolag att välja på och flera tillval att ta hänsyn till.

Här reder vi ut vad som gäller med sex knep.

Jämför premien

Hur mycket försäkringen till din bil kostar beror på flera faktorer: vem du är, var du bor, hur mycket du kör, vilket försäkringsbolag du väljer samt inte minst vilken bil du har.

En bilförsäkring kostar inte lika mycket hos alla bolag. Premien är individuell och påverkas av många olika faktorer.

Det finns flera olika jämförelsetjänster på nätet som du kan använda dig av för att se priset innan du bestämmer dig. Två exempel är Zmarta och Compricer. Tänk på att jämförelsetjänster på nätet inte alltid kan beräkna försäkringspremien för direktimporterade bilar. Då får du istället ringa runt till de olika bolagen och jämföra priset själv. Sajterna hämtar heller inte in priser från samtliga bolag utan bara från vissa.

Du som är medlem i ett fackförbund kan i vissa fall få rabatt på premien genom medlemskapet, och den som samlar sina försäkringar hos samma bolag kan också spara pengar på så sätt.

Vi Bilägare har jämfört försäkringspremien för 40 bilmodeller. Vår granskning visar att du kan spara många tusenlappar om året på att välja rätt bolag för din bil. För Sveriges vanligaste bil, Volvo V70, skiljer det 4 247 kr mellan det dyraste och det billigaste försäkringsbolaget. Ännu mer – 6 433 kr – skiljer det på BMW X3.

Du som är digital Premium-medlem kan läsa vår jämförelse av försäkringspremierna här.

En plåtskada kan ta lång tid att reparera. För den som är beroende av bilen kan det vara smart med ett hyrbilstillägg i försäkringen.

Jämför villkoren

Som du kan se här ovan kan du spara många tusenlappar om året på att jämföra priserna på bilförsäkringen. Men det är inte säkert att alla bolag har samma villkor.

För att jämföra olika försäkringsbolag kan du använda dig av Konsumenternas försäkringsbyrå. De har en utmärkt jämförelsetabell där du snabbt kan jämföra villkoren hos olika bolag. Kanske är det värt att betala lite mer för en försäkring som har bättre villkor, eller där bolaget har bättre kundtjänst?

När det gäller elbilar och laddhybrider har försäkringsbolagen ibland särskilda villkor som är viktiga att känna till. Vissa har exempelvis en kraftig avskrivning av batteriets värde med åren, något som kan stå bilägaren dyrt.

Läs mer om de särskilda villkoren för laddbara bilar här.

Tänk på!
  • Vissa försäkringsbolag har ibland en procentsats för hur hög självrisken är om du utnyttjar exempelvis maskinskadeförsäkringen. Hos vissa bolag är det ingen självrisk vid skadegörelse och 1 000 kr i självrisk för djurkollisioner.
  • Villkoren för maskinskadeförsäkring skiljer sig också åt. Ett exempel är Aktsam där självrisken är 20–40 procent av reparationskostnaden, eller minst 1 800 kr. Det kan vara bra att känna till då en reparation ibland kan bli dyr, och då blir även självrisken hög.

Välj rätt omfattning

Det finns tre ”nivåer” på bilförsäkringen i Sverige. Det gäller att välja rätt nivå för din bil – samma nivå passar inte alla behov. En billig bil behöver kanske inte helförsäkring, något som en dyrare bil kanske ska ha.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring behöver alla bilar som är påställda i trafik ha enligt lag. Den täcker skador som kan uppstå för andra personer eller på annans egendom vid en olycka, till exempel på grannens bil om du backar på den. Trafikförsäkringen skyddar inte din bil.

Halvförsäkring

Halvförsäkring innehåller betydligt mer än trafikförsäkring. Här får du ersättning vid exempelvis brand, stöld, inbrott, glasskador eller maskinskador som kan uppstå.

Maskinskadeförsäkringen som är en del av halvförsäkringen kan vara väldigt värdefull om något fel uppstår på bilen. Den gäller dock inte riktigt alla komponenter, och den upphör oftast gälla efter 8–10 år eller efter ett visst miltal.

Helförsäkring

Helförsäkring har samma innehåll som halvförsäkring men med en viktig skillnad, nämligen vagnskadeförsäkring. Det innebär att du får ersättning för skador på din egen bil vid en olycka.

Nya bilar har ofta tre års vagnskadegaranti vilket motsvarar skillnaden mellan halv- och helförsäkring. Nya bilar behöver därför oftast bara halvförsäkras under de första tre åren.

Tänk på!
  • Utöver vilken omfattning du vill ha på försäkringen behöver du ibland välja vilken självrisk du vill ha. Premien som du betalar per månad eller år blir lägre ju högre självrisken är, men då blir det också dyrare att utnyttja försäkringen om något händer.

För att få ersättning för den egna bilen krävs antingen halv- eller helförsäkring, beroende på vad som ska ersättas.

Tänk på tillvalen

Förutom de tre ”grundstenarna” trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring finns även en del tillval att kryssa i för den som vill.

Ett exempel är hyrbilstillägg. Om bilen går sönder eller om du råkar ut för en olycka och är beroende av bilen kan det vara värt att betala extra för möjlighet att få hyra en bil under tiden som din egen bil repareras.

Ett annat exempel är en extra viltförsäkring som kanske kan löna sig för den som ofta kör på mörka landsvägar, men kanske inte för den som bara kör i stadstrafik dagtid.

Om du har barn som ska köra bilen eller kanske övningsköra med den behöver du ofta tala om det för försäkringsbolaget. Det kan ge högre premie.

Se över försäkringen

Det lönar sig att se över försäkringen med jämna mellanrum. Ofta är bindningstiden ett år. Planera in att lägga några minuter om året på att jämföra priserna innan ett nytt år med bindningstid påbörjas hos försäkringsbolaget. Det kan du spara många tusenlappar på.

Så här jobbigt behöver det inte alls vara att jämföra försäkringspremier en gång om året. Det finns många tusenlappar att spara.

Fuska inte

Det finns ett vanligt knep bland bilägare som går ut på att skriva bilförsäkringen på någon annan än den som egentligen kör bilen mest, för att spara pengar.

Kanske är det billigare att skriva försäkringen på en 70-årig kvinna än en 25-årig man. Men då finns risk att försäkringsbolaget inte betalar ut någon ersättning alls om något händer.

– Försäkringen gäller inte för skador på bilen om försäkringstagaren inte är verklig ägare och huvudsaklig brukare av bilen. Varning alltså för att skriva bilen på mormor, säger Helen Bernerfalk på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Bästa bilförsäkringen

Så vilken bilförsäkring är egentligen bäst? Det beror till stor del på vilka krav och vilken bil du har, men Konsumenternas försäkringsbyrå har gjort en oberoende och jämförande granskning av marknadens alla bilförsäkringar och satt betyg på enskilda punkter.

Försäkringar med tillägg

BolagBetyg (av 5)
Trygg-Hansa Stor4,8
Folksam Stor4,6
If Stor4,6
Paydrive Plus4,6
Swedbank Plus4,6
Watercircles Superbil4,6
Gjensidige Plus4,5
Länsförsäkringar (alla tillägg)4,5
Ica Försäkring Plus4,4
Volvia (alla tillägg)4,3

Försäkringar utan tillägg

BolagBetyg (av 5)
Länsförsäkringar4,2
Paydrive4,2
Watercircles4,2
Folksam4,1
Ica Försäkring4,1
Trygg-Hansa4,1
Gjensidige4
Dina Försäkringar3,9
Svedea3,9
If3,8

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.