Vi Bilägares forum

Sålde en gammal bil!

Sålde en gammal bil!

Hej

Jag sålde en Seat 99:a som hade varit på en VAG verkstad och blivit lagad för den var svår startad. Det gick på 3200 kr att laga och vi sålde den för 7000 kronor. Köparen hämtade den och provkörde den, den fungerade bra!. köparen bestämde att den skulle besiktas och det gjorde hon och den gick igenom.
köpet genomfördes.
Sedan så körde hon hem och den började hacka och när hon kom hem så startade den inte.
tillbaka med den till VAG verkstaden igen och dem konstaterade att det var ett nytt fel ?
Vem står för den kostnaden?

Stefan

Uppdaterat: 2016-04-07 13:55

Kommentarer

Har ni inte avtalat annat, och du har papper på att den var lagad på verkstad så är det köparens risk på en så gammal bil och till så lågt pris.

Uppdaterat: 2016-04-07 13:56
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Vi gjorde upp affären vid verkstaden, hon har sett pappret och fått med det vid köpet.

Uppdaterat: 2016-04-07 14:20

För 7000:- kan man få vad som hellsT

Uppdaterat: 2016-04-07 15:28

En ev. tvist i rätten kommer att behandlas som småmål/förenklat tvistemål eftersom värdet är under ett halvt prisbasbelopp. Så advokat är det inte frågan om.

Uppdaterat: 2016-04-07 15:31
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Det framförallt viktigaste när man säljer en begagnad bil är att skriva ett kontrakt mellan köpare och säljare. Visst funkar även någon typ av kvitto, men ett ordentligt kontrakt är föredraget för högsta säkerhet. I kontraktet SKA man som säljare tydligt avskriva sig ansvaret för eventuella fel, och alltså sälja bilen i befintligt skick.

Om det är som jag misstänker, att inget kontrakt, eller det mindre föredragna kvittot, existerar, skulle jag ändå säga att du har rätten på din sida. Detta eftersom felet som uppkom efter försäljningen var ett annat än tidigare och att du då inte kunde ha känt till detta fel. Köparen har även ett ansvar att göra en omfattande kontroll av fordonet vid försäljning, och rätten kan hävda att denna inte gjordes. Men som sagt, för att förhindra att dessa svårigheter ens uppkommer: Skriv kontrakt!

För att summera: Du torde inte vara ansvarig längre och därför inte heller betalningsskyldig. Vägra betala, och om köparen hotar med att gå vidare till högre instanser som rättsväsendet, vilket är osannolikt, låt denna göra det och vinn fallet.

Observera dock vad jag sa tidigare, köparen kommer nog inte göra ett skit när du vägrar betala, det handlar ju trots allt om mycket små summor och man som privatperson borde förstå att du har logiken på din sida, och det är logiken som styr lagen som behandlar fall som dessa.

Uppdaterat: 2016-04-07 15:58
BBT6 skrev:

En ev. tvist i rätten kommer att behandlas som småmål/förenklat tvistemål eftersom värdet är under ett halvt prisbasbelopp. Så advokat är det inte frågan om.

Ja så är det!! Å andra sidan kan man få ersättning för rättslig rådgivning, som är någon timme, samt resekostnad hehe. Man ska utnyttja alla möjligheter till hämnd, så länge den går under lagens långa arm förstås...

För övrigt är RH 1995:24 intressant när man ändå pratar om denna typ av ersättning

Uppdaterat: 2016-04-07 16:06

Mycket riktigt är rätten till juridiskt hjälp begränsad till en timme/<1628:- vid tvistemål som är högst ett halvt basbelopp, det förutsätter att man vinner målet, vilket innebär att man få ha alla papper färdiga för genomläsning för att utnyttja den timme man har till förfogande på bästa vis

Uppdaterat: 2016-04-07 16:39

Tack för era svar, det var skönt och höra! Jag tycker bara att det känns tråkigt att det ska händer.

Uppdaterat: 2016-04-07 21:11

1,6l?
Be denne köpa en ny tändspole och ta sin bil och dra åt skogen.

Uppdaterat: 2016-04-09 07:46
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?