Vi Bilägares forum

Bilkemi

Bilkemi

När man vill rengöra bilen finns en uppsjö av kemikalier. Allt mellan avfettning och vax, men vad är bra och inte bra. Har ni testat produkter, utom schampo och vax?
Vad skiljer insektsborttagning från avfettning? Vad är skillnaden mellan vinyltvätt och däckstvätt? Är fälgtvätt olämpligt på lackade ytor? Är fönsterputs och glasrengöring verkligen två skilda produkter?

Jag går vilse i kemikaliedjungeln!

Uppdaterat: 2017-01-29 00:49

Kommentarer

Det står ju ofta på förpackningen vad medlet är ämnat för så det är bara att läsa och köpa det som behövs. Avfettning är för salt och tjära.

Uppdaterat: 2017-01-29 08:13
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag håller med om att såpa duger bra vid biltvätt, det tar knappast bort event. vax men tillför inte heller något som många speciella bilshampoon gör. Det är dock väldigt små vaxtillsatser som finns i shampoo så säkert är det bättre att lägga på lite mer vax separat.

Men det är inte färgämnet som särskiljer gul och grön såpa, fettet som utgör grund i såpan är animaliskt i gul såpa, men vegetabiliskt i den gröna.
Fanatiska veganer bör alltså inte använda gul såpa.

Uppdaterat: 2017-01-29 10:12
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Hade min Golf inne på lackkonservering och frågade lite om detta med kemikalier. Killen där sa så här, ganska exakt citerat: "Åk till Autoexperten och köp en trelitersdunk fälgtvätt. Använd outspätt på fälgar o längst ner på bilen, späd med 2/3 vatten till resten. Funkar som avfettning, insektsborttagning mm - det enda du behöver sedan är fönsterputs och vaxschampo så klarar du dig bra!"
Om det bara är Autoexpertens fälgtvätt som funkar ska jag låta vara osagt, kanske bara är den som finns att köpa i 3-liter som konsumentförpackning. Har för övrigt inte testat...än.

Uppdaterat: 2017-01-30 18:42
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Det är nog deras fälgtvätt då.
Och petroleumavfettning funkar ju, kanske sån dom använder....
För den röda som ska ligga på en stund (märke?) innehåller något oljigt, och hydraulolja och matolja löser bromsdamm väldigt effektivt, men på lackerad kaross vill jag nog inte ha den.
Andra verkar innehålla nån förvisso mild syra,men kanske inte heller nån höjdare....
Jag skulle säga, köp kallavfettning, gör likadant....

Uppdaterat: 2017-01-31 10:08

ducce, är det verkligen syra?
Jag har kollat många fälgtvättkemikalier, men ingen har innehållit syra, däremot alkalier och tensider för att lösa fett i vatten.
Jag tycker det vore utmärkt egentligen med syra i en fälgtvätt eftersom al-fälgar är mer motståndskraftiga mot syror än alkalier.
Men asfaltprickar på lacken kan vara knepiga, men när bilen är tvättad och relativt ren kan man gå på med förtunning eller, om det ska gå fortare med thinner, då kan man relativt enkelt bli av med det svarta.
Men sedan gäller att tvätta en gång till och eftersom vaxet avlägsnats lika effektivt blir det jobb med att lägga på nytt.

Uppdaterat: 2017-01-31 13:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

ducce, ursäkta mig du har helt rätt, man tillsätter oxalsyra i vissa fälgtvättmedel, det är något som jag missat.

Uppdaterat: 2017-02-01 11:29
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jo, så hette den nog, syran.
Men till asfaltprickar och klegg, är fsktiskt lacknafta på en trasa bra....
Och något som är riktigt bra, och inte tar vaxlagret är matolja, sen tvättar man bort det med diskmedel bara.....
Använder det på mc fälgar också som blivit nerkletade med kedjefett.
Att tvätta bort smörjfett och salt på lastbilens delar som ska gå lätt, som containerlås, stödben o dyl, använder jag röd atf, skiten bara rinner av, och hinnan som blir drar inte till sig nytt skit.
Billigt är det också, några tior litern på 25l-dunk....
Mycket av bilkemet är ju bara onödigt och vanliga standardkemikalier i bilägaranpassad prisklass med fint namn....

Uppdaterat: 2017-02-01 19:50
pluppen skrev:

Skillnad fanns förr, idag är det endast färgen som tillsätts för att folk vill ha olika av gammal tradition.

Kan vara värt tillägga att även den gula såpan köpt på "vanliga" affären är vegetabilisk nu för tiden.

Uppdaterat: 2024-05-13 23:49

Såpa har ett för högt pH-värde, tar bort ev. vax på lacken och kan ge fula fläckar på glas och plast. Jag håller mig därför till det som säljs som bilschampo.

Uppdaterat: 2024-05-13 23:49

Såpa är en fantastisk produkt, likväl som diskmedel, men inte på bilen.
Som John säger, det påverkar vaxet på bilen, såpa gör ofta vissa ytor och material matta, jag föredrar bilschampo och det bästa jag testat och nu använder kommer från den lilla firman Bollnäs bilvård, inget schampo jag testat bär så mycket skum utan att man doserar hårt! Innehåller också en lite släng av vax eller glansgörare så vattnet rinner av bilen fint efter och det är lätt att torka torrt med duk.

Uppdaterat: 2017-02-02 07:48
*Robban