Nu har man på DN debatt i gårdagens nummer börjat inse att man måste tillnyktra och hålla sig till Statens Väg och Trafikforsknings, VTI, nya rön och forskningsresultat avs dieselmotorns vara eller inte. I korthet menar VTI med flera andra namngivna forskare att ”dieselgate” dvs dieselmotorns eventuella skada är kraftigt överdriven och mätmetoderna ifrågasätts tillika. VTI skriver att de ohälsosamma Nox och No2 utsläppen har minskat med över 70% sedan 1990 talet samtidigt som dieselandelen har mångdubblats! Forskarna menar dessutom att de extra kostnader som Nox skapar vida understiger de fördelar som dieselmotorn har på jordens största klimathot.
-Dvs det allra viktigaste att kapa stegrande koldioxidhalter i atmosfären än att minska redan väldigt låga Nox utsläpp menar bl.a. den samlade forskareliten på tex VTI.
Forskarna skriver vidare att av Sveriges totala utsläpp av Nox är drygt 129 000 ton varav blott 18 000 ton kommer från den samlade fordonsparken, bensinbilarnas Nox utsläpp inräknade. En dieselbil i Euro6 klassen släpper ut 0,008 gram Nox per km medan en motsvarande bensinbil släpper ut hela 0,006 gram Nox per km plus mer än 60% extra Co2 utsläpp!!!
Nä, vill man skapa en bättre miljö för oss alla ska du tveklöst köpa en dieselbil som du tillika ska tanka med HVO. Då kapar du Nox utsläppen ytterligare 30% och blir till och med betydligt renare än motsvarande bensinmotor då Co2 utsläppen kapas ytterligare uppemot 93% jämfört med bensinbilen.
Dieselmotorn går en ny äkta renässans till mötes för allas vår miljös bästa!
Kommentarer
Oavsett så håller jag med Shogun, köpa enbart fossildrivna åkdon idag är ute. Bättre att köpa el-bilar och hybrider om man skall byta bil. Marknaden måste gå åt det hållet för vår miljö.
Det finns också forskning som visar att koldioxid är mer harmlöst än andra komponenter i avgaser.
Dieseln är snart bara kvar för tunga fordon.
Och Volvo pv,ja hur ska dom klara sig utan dieslar,kanske därav diesellobbying.
Stoor, visa mig vart du fått mer än 60% mer koldioxidutsläpp. Det tror jag inte på. Möjligtvis någonstans 15%-20%. Kör du SUV så är vinsten borta!
Med de fantastiska siffror du redovisar borde en XC60 ligga på under 50 g/km mot min octavia på ca 115... om vi nu pratar koldioxidutsläpp. Låter det för bra är det oftast inte sant.
Kanske kan vara läge att ta av skygglapparna och inte jämföra äpplen med fågelholkar...
Octavia mot Octavia eller XC60 mot XC60 med bensin kontra diesel, välden består av fler varianter...
En dieselbil som körs på förnybar diesel är inte fossildriven. Det är däremot en (bensin)hybrid.
Alla personbilsdieslar i Sverige körs på förnybar dieselinblandning i olika grader men det är bara PSA som vågat säga att 100% är OK. Övriga fungerar säkert också men på "egen risk". Inblandningen av förnybar diesel kommer att öka och fler biltillverkare kommer förmodligen efter tester i vårt klimat godkänna användning till 100%, kanske med reservation för att tillsats behövs vid sträng kyla.
Jag och de andra redigerar och raderar inlägg som bryter mot VIB´s regelverk. Vi redigerar och raderar ÄVEN inlägg som enbart skapats för att provocera. Detta är mycket lätt att identifiera och att påstå att de är "duktigt vaga" blir bara fjantigt.
Vi moderatorer är satta här för att upprätthålla någon typ av ordning och det tänker vi fortsätta med. VIB har fullt förtroende för vårat "jobb" och anser du att vi bedömningar är "duktigt vaga" så rekomenderar jag dig att ta kontakt med redaktionen.
Du behöver inte svara på inlägget Anders. Ingen mer diskusion om detta i denna tråden. Kontakta redaktionen om du/ni inte är nöjda.
Går det att diskutera ämnet?
HVO, ingen verkar vilja svara på frågorna? Ingen verkar vilja godkänna bränslet? Det är tusen konstigheter runt HVO och jag är verkligen skeptisk om detta är så bra som många "lurats" att tro. Som sagt, om saker låter lite för bra för att vara sant... så är det oftast inte sant. Jag dödförklarar inte HVO, men inga konkreta bevis visar på att det skulle ha en avgörande faktor när det kommer till miljön. Angående XC60 och Octavia, nämn någon annan bil som är lika stor som en XC60 då? (4,65 meter lång). Spelar nog ingen roll vilken vanlig bil du väljer, den kommer garanterat väga minst 500 kg mindre än XC60. Faktum kvarstår, bilar uppåt 2 ton som är en helt vanlig mellanklass bil, är det försvarbart?
Ja Pinjong. Det klart vi skall diskutera ämnet.
Ämnet är nya dieselrön och precis som du är inne på går det att tanka diesel i princip fossilfritt.
Mig veterligen kan man inte göra det med vare sig bensin eller el (där produktionen kräver mängder av energi)
MVH AL
Min Insignia är längre och väger "bara" 200 kg mindre än min XC60.
Jag har aldrig hört att någon skulle fått problem av att tanka HVO 100 %. Har kört till största del med HVO i 2,5 år i min VW Lupo och bilen går klart bättre än med vanlig diesel. Filtrerbarheten i kyla (CFPP) är som för vanlig diesel, alltså runt -30 grader.
Gött att man ska köpa en bil på fredag som är certifierad för HVO100.
Vad sägs om en XC60 bensin att jämföra med? "Samma" vikt men mer totala utsläpp bortsett från NOx
Varför åker inte du Octavia Diesel? Då kunde även du tanka HVO, åtminstone 50% om du inte vågar löpa linan helt ut, eftersom ex Preem kör med ca 50% inblandning...
Här kommer några exempel:
Volvo XC60 D4 AWD, 4,68 , lång, väger 1971 kg
MB C-klass kombi 220d 4-matic, 4,77 m lång, väger 1835 kg.
BMW 320d xDrive touring, 4,63 m lång, väger 1765 kg
Audi A4 2.0 TDI quattro 4,72 m lång, väger 1773 kg
Skiljer alltså cirka 200 kg mellan XC60 och en "vanlig" bil med samma motorstorlek och drivlina.
Du har tagit fyrhjulsdrivna modeller, både A4 och 320 serie väger runt 1600 kg utan fyrhjulsdrift. Volvo går knappt att få utan fyrhjulsdrift eller diesel motor. Audi, BMW och Volvo har historiskt varit tyngst, och drar därmed mer. Kolla på en 10 år gammal A4 eller 320 så skall du se att de antagligen väger runt 1500 kg eller i vissa fall mindre. Man kan tycka att 1500 eller 2000 kg inte spelar roll, men det SPELAR roll! Varför biltillverkare idag "uppger fel" värden, varför dieselskandalen kom upp till ytan bottnar i problemet med allt tyngre bilar. Men det verkar vara svårt att ta in för många, jag vet inte varför det är svårt att förstå att vikten måste hållas så låg som möjligt. Men biltillverkare gör precis tvärtom i en tävlan att vara säkrast på vägen.
Vargen.
Jämförelsen är ju korrekt då skoda* har använt likvärdiga bilar. Enda skillnaden är att den ena är en SUV och de andra kombis.
Viktskillnaden mellan en basmodell av V90 och fullutrustad är troligtvis också påtaglig så självklart måste man ta jämförbara modeller om man ska påvisa skillnad. I övrigt så är inte den FWD modellen av XC60 speciellt ovanlig. Finns en hel del som rullar på gatorna i Sverige.
Jag trodde merparten av XC60 var FWD. Statusen bland grannarna är ju samma.
C:a 20% är FWD.
MVH AL
2WD BMW 320d från 2007: 4,55 lång 1600 kg.
2WD BMW 320d från 2017, 4,63 lång 1660 kg.
Fortfarande ingen 500 kg skillnad. Som diskuterats tidigare så gör inte biltillverkarna medvetet tunga bilar, snarare tvärtom. Men för att uppfylla de krav på komfort och säkerhet som marknaden ställer så krävs det en del vikt. Att bygga bilarna helt i kolfiber är ju inte ett alternativ för bilar som ska säljas till medel-svensson. Och att Octavian är förhållandevis lätt beror till stor del på att den i stort sett är en Golf med påhängd kombilåda där bak. Det bakre överhänget är bara två centimeter kortare än det på Audi A6. Bilen har mycket långt bakre överhäng i förhållande till hjulbasen.
För att använda StyggaVargens relativistiska sätt att resonera så tror jag på hybrider men då dieselhybrider med top notch katalytisk rening som går på biobränsle. För om alla köper bensinhybrider så får vi inte ner CO2-utsläppen lika mycket.
En diesel tar ju sån tid få upp tempen på. Kommer den någonsin att bli varm och därmed få full rening i en hybrid? Kanske vore det bästa en hybrid som går på E85 eller biogas...
Oavsett bränsle, eller metod för att få ned utsläppen så beror den största delen i att bilar väger för mycket och inte är aerodynamiska. SUV är steg i fel riktning, som jag tror alla förstår men inte vill acceptera av olika anledningar (typ säkerhet mm). Försök gjordes väl med batteri bilar som hade en liten motor med konstant varv som laddade batteriet under körning, jag vet dock inte hur bra detta gick... men en intressant idé. I så fall kunde man få bra moment med en el motor på bilen och slipper "hybrid" drivlina med fler delar. Vi behöver snabbt få ned utsläppen, och jag köper inte att bästa sättet skulle vara att alla köper SUV som nu är inne. Många köper det mest av rädsla också för sin egen säkerhet. Kör ner till Falsterbo så kan ni se "Fullsize USA SUVS", de är redan här... väger mer än XC90. Är det framtiden? Alla är rädda för alla och kör runt med "Fullsize SUVS". Det eskalerar snabbt, en Q3/X3 blir en Q5/X5...och sedan är steget inte långt till Q7 (som redan synts till)... härligt!! Är det inte bra!
Fast en buss som ständigt rullar är inte ett relevant jämförelseobjekt när vi talar om personbilar som kanske går 5--10 km 2 ggr/dag. Så Rutgers kommentar ser jag som i allra högsta grad relevant.
En modern dieselmotor värmer avgasreningen lika snabbt som en bensinbil. Men det krävs givetvis att motorpaket och emissionsdel ses som en enhet och samverkar. BMW och Mercedes har dessa lösningar på marknaden idag och jag förväntar mig att även Audi ansluter.
Eller lika tuffa krav som för lastbilar. Det funkar uppenbarligen när kraven ökar och bra avgasteknik kan massproduceras.
http://bloggar.mestmotor.se/alriks-bilar/2017/alska-diesel-och-tesla/
Oavsett diesel eller bensin, första milen som bilen kör är en förbrukning över en liter per mil inte ovanligt. Vårt körmönster idag är ett problem då väldigt många använder sin bil till kortare sträckor. Inte ovanligt att man inte ens kör en mil. Speciellt inom städer. Laddhybrid är bra för dem som har detta körmönster.
Knappast för dyrt.
Särskilt inte i jämförelse med en hybridbil.
Däremot så är det såklart att alla vill ha så stor avkastning som möjligt vilket avspeglas på alltifrån materialval (plastig inredning som en del ibland benämner det) till teknik för rening e.t.c.
Någon som vet här hur många av de lätta lastbilarna som faktiskt kör med partikelfilter och adblue?
Hittade intressanta siffror, förvisso ett par år gamla men säkert ungefär lika i dag, som visar att 20% av fordonen i stockholm är lätta lastbilar. En ansenlig mängd faktiskt och långt fler än jag hade gissat på!
Det är helt otroligt vilken apparat som gått igång. På rekordtid har "marknaden" gått från att prisa diesel som gud själv till att vända kappan och ägna sig åt ren kölhalning av allt och alla som bara nämner ordet.
Är det ingen som stannar upp och funderar över hur väloljat orkestrerat allting låter?
Statsmakten är mästare på att agera puppet-master. Problem - reaction - solution. Vems solution? Jomensåatt, EU:s lilla lösning om totalförbud på precis alla håll.
Det är hög tid att vara skeptisk och ifrågasätta precis allting!
"Marknaden", alltså bilköpare reagerar med såkallad knee-jerk reaction, spasm-artat över en natt, och anledningen är lika enfaldig som simpel. Total livrädsla att stå med grisen i säcken när det riskeras bottenras för värdeminskningen.
Jag håller med men jag fattar inte resonemanget med diesel laddhybrid.
Som norrlänning så har alltid mina dieslar behövt glödgats i en massa sekunder på vintern och en körning ut genom stan utan belastning så kommer inte tempmätaren upp på 10% ens.
Jag får inte ihop en vettig konstruktion på detta med diesel och laddhybrid och effektiv rening och värme. iaf på vintern.
Jag undrar om inte bilindustrin som vanligt glömmer att en liten del av bilarna sälgs i en del av värden som har nollgradigt hälften av allla tidiga mornar på året.
Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 km...
Till fots, i normal gångtakt, tar det inte ens en timme.
Per cykel, medelvan cyklist, drygt 20-30 minuter.
Med bil, tja, i rusningstrafik i stockholm så är det ju inga problem att komma up i 30-60 minuter.
Lägg därtill att många gånger (inte alls såklart) så är sträckan mycket kortare om man går eller cyklar.
Som exempel förskolan dottern gick på: 1,3 km till fots, 3,2 km per bil. Räkna med 10 minuter med bilen. Till fots - under 20 minuter med en tvååring som 'gick' (hon springer typ hela tiden) själv.
Nej, vi fick "dieselgate" för att någon valde att fuska. Det har ingenting med diesel per se att göra.
Självklart är en korrekt renad dieselbil dyrare att tillverka än det är att fuska, precis som det är dyrare att uppnå låga utsläpp och låg förbrukning med hybridteknik jämfört med att fuska ...
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.