I helgen då jag som vanligt tankade HVO100 i min dieseltoyota, Avensis, kom en jättelastbil med släp som var lastad med betongväggar. Han kör för ett företag som heter A hus där ALLA deras bilar och lastbilar körs på HVO100. Han sa att de är väldigt nöjda med bränslet. Det intressanta är inte bränslet i sig utan det faktum att lastbilar är så otroligt bränslesnåla. Han sa att hans ekipage som väger runt 55 - 60 ton bara drar runt 3,5 liter HVO100 diesel per mil då han kör sin last. Bara 3,5 liter! Hur kommer det sig att en lastbilsmotor är så in i bängen snål trots att den väger motsvarande 35 st stora personbilar? En personbil drar kanske 0,5 - 0,6 liter per mil. Alltså 35 st personbilar, motsvarande EN lastad lastbil, skulle dra ca 20 liter per mil. Hur kommer det sig att lastbilen är så snål trots att den inte ens är aerodynamisk? Kan man inte bygga en personbilsdiesel på samma sätt som lastbilsmotorn och på så vis kapa bränsleförbrukningen rejält? Om inte varför? Jag med mina minimala kunskaper inom dieselmotorarkitektur tycker efter mötet med den trevlige lastbilschauffören att ingenjörerna på personmotorsidan borde ha mycket att lära av lastbilsmotorns uppbyggnad samtidigt som jag nog inser att det inte är så lätt som jag tror att det borde vara. Någon som vet att förklara detta?
Kommentarer
Skulle han köra stadstrafik med mycket start och stopp och gas och broms skulle saken vara HELT annorlunda till att börja med.
Vikten i sig är inget som kostar särskilt mycket energi, så länge du inte skall förändra hastigheten uppåt.
Visst blir det lite tyngre i uppförsbackar, men å andra sidan rullar det friare nedför.
Sedan har du alltid förluster oavsett: Friktion lite varstans.
Luftmotståndet påverkar självklart, vilket ju också då märks på förbrukningen.
Det finns en gräns för hur snål en motor kan bli som skall fungera på det sätt den gör.
En annan aspekt är ju att du gärna vill kunna ha lite mera ork när du skall iväg!
Har du sett vilken accleration some fullastad lastbil har....?
Där löser man det med växlar och höga vridmoment.
Den behöver inte heller gå så fort som du vill kunna köra, och kör du på motorväg och vill köra om så vill du ha tryck i motorn så du kommer förbi e.t.c.
En lastbil, full, som gasar på från säg 80 till 90.... Det tar ett tag så att säga.
Men visst, samma prestanda som lastbilen (glöm 0-100 på 10 sekunder eller mindre!) och maxhastighet kring lastbilens och det blir ju tyngre i uppförslut så du kanske får sacka ner, och dina omkörningar som går i ett hujj, det kan du också lägga ner.
Då får du ner förbrukningen, om motorn byggs för detta vill säga.
Ja Xanthopteryx har förstås rätt. En lastbilsmotor är byggd för att vara stark, hållbar och energisnål. Den är inte byggd för att köra på Autobahn i 250 km/h. Många växlar håller uppe drivhjulsmomentet och registret tar slut vid 1500 rpm. Dessutom är toppfarten 100 km/h...
MVH AL
Bilar körs korta sträckor, många stopp och start. Klart en lastbil som ligger och tuffar på i 90 km/h är relativt snål jämfört med en diesel personbil. Bara för att en dieselmotor skall bli varmkörd tar ca 2-3 mil, då har de flesta redan stängt av bilen och gått in på kontoret. Hybrider där batteri går in och stödjer vid start kapar en del av förbrukningen. Problemet idag med våra bilar är först och främst att de är tunga i förhållande till sin storlek, typ 2 ton för en bil inte mycket större än en Golf? (typ XC40/60 osv). Nu har vi målat in oss ordentligt i ett hörn med så pass många nya tunga bilar att lättare bilar blir osäkra för att vikten spretar för mycket. För att säkerheten skall bli optimal måste båda parter fånga upp så mycket energi som möjligt, och det går inte så bra när ena parten väger nästan dubbelt upp.
Ja man kan förundras över hur effektivt det går att transportera gods (och människor) egentligen.
För några veckor sedan åkte jag 400 mil från en kanarieö till Göteborg. Flygkaptenen meddelade att han hade lastat 16 ton bränsle i Airbussen. Antalet rader i flygplanet var 38 och därmed var vi 228 passagerare plus några barn. Därtill flight crew på gissningsvis 7 personer vilket ger totalt 235 människor de extra halvmänniskorna oräknade. Ombord fanns det ett antal ton bagage, minns inte hur mycket. Men hur mycket flygbränsle förbrukade då jag i denna tid då det är extremt fult att flyga. Jo 16000 / 235 = 68 kg.
68 kg bränsle på 4.000 km det blir 0,17 kg per mil. Är det mycket? Har jag räknat fel?
Förklaringen ligger väl ungefär i samma fakta som för lastbilen dvs accelerationen upp genom luften till transporthöjden förbrukade relativt mycket men sedan planade Airbussen ut i tunn luft och motorerna kunde snurra på ekonomiläge med lågt luftmotstånd. Att landa var bara en slags glidflykt där gravitationen bidrog till driften.
Åter igen, lastbilen skall klara en primär uppgift: Frakta vikt.
Personbilen skall: Klara alla upptänkliga hastigheter. Ha bra vrid och driv. Motorn skall ta liten plats. Den skall klara många kallstarter med korta körningar. Den skall kunna fungera lika bra på nästan noll belastning såväl som på hög belastning. Ha varvtal som fungerar för alla dessa hastigheter (0-200 är väl rätt vanligt hastighetsmässigt på personbilar?).
Lastbilen behöver bara klara till 100km/h. Optimerad för att gå alltid. Dra tungt. Plats finns det. Acceleration, tja, hittade några intressanta generella siffror:
Hastighetsintervall (km/h)
Fordonstyp 0-50 50-70
Personbil 2.1 m/s2 1.1 m/s2
Normalbuss 0.9 m/s2 0.3 m/s2
Lastbil med släp 0.6 m/s2 0.2 m/s2
Jag ligger på dryga 1.700 varv i 110 med vår bil så visst finns det på personbilssidan också.
Betänk att en lastbil normalt har kanske 300-500 HK.
Ändå orkar den med 60 ton utan problem.
En personbil kan ju ha 200-300 HK och ändå få kämpa med en husvagn.
Detta eftersom man just prioriterar vridmomentet i lastbilen.
En av VOlvos lastbilsmotorer har till exempel 'bara' 550 HK men 2.900 Nm
Dessutom är vridmomentkurvan tämligen brutal. Du har 2.900 Nm från 900 varv!
Ingen racerbil direkt, men satan vad stark.
Men kan du tåla att det tar 20+ sekunder att ta sig från 0-100, utan last, på din personbil så... Och maxhastigheten är där i krokarna - glöm att ligga i 150.
Ett bra exempel. Närmre 40 sekunder med en tom container på släp, 0-90.
https://www.youtube.com/watch?v=q3koWaYXDJY
Långflygningar är mer ekonomiska ja, särskilt om vi kan få en fördelaktig jetvind.
Det gör stor skillnad om man får 100-150 kt i medåka eller inte. En rekordflygning för ett par år sedan, då låg de på 1.200 km/h och tog Atlanten på 5h16m. De kom fram en halvtimme före utsatt tid =)
En CRJ2 (drygt 20 meter långt och 30 brett) kan förbruka ungefär enligt nedan. Ni får själva mekla om från pund till lämpligt svenskt mått =)
Approximate total burn pounds / hour
Taxi: 700 (Both engines and APU)
Takeoff: 6000-7000 (depending on temperature, elevation, reduced/full thrust, etc)
Climb: 6000-3500 (reducing as as altitude increases)
Cruise: 2500-3000 (depending on altitude/weight/etc... subtract 500 for long range, add 500 for high speed)
Holding: 1800-2400 (depending on altitude/speed)
Normal descent: 1500
Idle descent: 600
Approach: 2000 (fully configured)
Underskatta inte taxandet. På storflygplatser (typ LHR eller JFK) kan ett stort plan göra av med 1-2 ton bränsle! Det finns en anledning till att man börjat införa hybrider, där man taxar elektriskt enbart med APU påslagen.
Flygplanets nackdel är väl att det närmast är omöjlig att rena avgaserna, det finns ju liksom inget avgasrör att montera katalysator och partikelfilter på.
Jag gissar att det därför anses miljövidrigt att flyga, inte mängden som går åt.
...och du kanske kan göra en kort sammanfattning för oss som inte har den tidningen ?
Är inte vridmomentet en biprodukt av effekt per varvtal. Att en lastbil har en stor motor har helt och hållet med livslängd att göra. Man kan utan vidare använda sig av en växellåda för att köra lastbilen med en 1,5-liters F1-motor som utvecklar 800hk.
Att lastbilen inte kräver mer effekt vid färd på plan mark är inte så konstigt. Enklast att förklara detta är att ta en människa som exempel. Promenera på plan mark, sedan tänker du att du knuffar din kompis framför dig som sitter på en cykel, kräver det 100% mer energi? Kompisen plockar upp en kompis på pakethållaren, plötsligt knuffar du kanske 160kg framför dig på plan mark, inte är det så otroligt betungande?
Exakt,men försök säga detta så kommer bara koldioxiden till tals.
Dessutom kan man fråga sig varför flygbränslet inte skattas lika högt som personbilsbränsle.
Frågan är hur man jämför då. Ett chartrat flygplan fyller man till sista plats medan de flesta bilar som rullar endast innehåller en person eller möjligen två.
Tekniskt kan det nog vara knepigt att rena avgaser från en turbofanmotor men helt klart krävs det numera en avsevärt minskad mängd bränsle och därmed borde även mängden avgaser minska. Å andra sidan flygs det mer förstås...
(Ber om ursäkt för ev off topic. Tolkar ämnet i vidare bemärkelse hur effektivt man kan förflytta gods och människor).
Och ju längre avstånd mellan bilarna, ju färre bilar per km väg, ju längre köer..
Ju längre avstånd desto färre köer. Då sväljer avstånden det som annars bildar köer ur tomma intet.
https://youtu.be/goVjVVaLe10
https://youtu.be/L45HwjzMu0g
Och det faktum som alltid glöms bort: Det är skillnad på var i atmosfären utsläppen sker. Vilken höjd alltså.
Sedan är ju inte planen så välfyllda alla gånger heller.
Gröna inflygningar har kommit mer och mer för att spara bränsle, vilket också har effekt. Genom att logistiskt minutplanera så kan flygplanet till exempel sänka farten (lägre förbrukning) och sedan direkt göra inflygning istället för att gasa på och sedan hålla vid flygplatsen.
Tänk om alla kunde tänka så med bil.
Ser Varje dag hur folk gasar på, sedan bromsar in när de kommer ikapp en bil, eller rödljus, eller kö, eller övergångsställe,...
Med god framförhållning så slipper man mycket sådant onödigt. Och med långt avstånd till framförvarande är det lättare med god framförhållning.
Jag tänkte mera på fakta. Om alla bilar håller 50m avstånd så får man en specifik ådt. Om alla bilar håller 100m så får man en helt annan ådt. Sedan är det klart att det finns en nedre avståndsgräns där avståndet tar ut hastigheten för att inte avfarter rödljus orkar med.
Fundering i ämnet.
Har man provat driva tex tunga fordon som ett dieselelektriskt lok ??
Nu går det inte riktigt att räkna på det sätt du gör. Kraften som krävs för att hålla ett fordon i rörelse handlar enbart om att övervinna luftmotstånd och rullmotstånd. Vikten har ingen betydelse.
Rullmotståndet beror såklart delvis på vikten eftersom däcken deformeras ju tyngre fordonet blir, men om du tittar på en tung lastbils däck någon gång så ser du att de ser nästa onaturligt runda ut. Även på en riktigt liten lätt bil så ser man tydligt att däcken är plattare mot underlaget, även med ordentligt lufttryck, men inte på en lastbil. Jag har själv fascinerats av detta. Däcken måste ha extremt hårda däcksidor och högt luftryck. Hur som helst så gör detta att rullmotståndet är lågt.
Att en tung lastbil inte kör snabbare än 80 km/h ger också ett förhållandevis lågt luftmotstånd, trots en kantig kaross. Förbrukningen skulle skena redan i 100 km/h.
Phantom Traffic Jams beror framförallt på att reaktionstiden byggs på för varje bil som berörs. Ju kortare tid att hinna bromsa på desto kraftigare inbromsning vilket till slut resulterar i tvärstopp trots att bilen längst fram bara sänkte farten från 110 till 90.
Det här fenomenet går inte att komma ifrån helt, utan beror på mängden bilar.
Åter igen - en annan motor och annan drivlina, plus det faktum att du också har ett minimiarbete som måste utföras. Drar du ner soppamängden för lite så kan inte motorn fortsätta rulla alls som exempel.
Tänk dig ett vattenhjul. Det krävs en viss minstamängd vatten för att hjulet skall börja rulla. Sedan tillkommer skillnad i storlek på hjul, vilket arbete det skall utföra hänger ihop med designen e.t.c.
Sedan påverkar som sagt vikten inte så mycket som man kan tro vilket gör att räknar du på en tom lastbil kontra en full så är det inte ett linjärt förhållande.
Några exempeldata på hur det kan se ut:
Och som vi talade om med start och stopp:
"Vägens betydelse för bränsleförbrukning och miljö.
Trafikljus och korsningar medför extra stopp och ett extra stopp per 10 km ökar bränsleförbrukning med ungefär 35%.
10 stopp och accelerationer per 10 km kan öka bränsleförbrukningen med 130%.
Även vägens sträckning har betydelse för bränsleförbrukning och miljö.
Som exempel kan nämnas en jämförelse av ett avsnitt av E6:an före och efter motorvägen byggdes.
Den visar att motorvägen minskade bränsleförbrukningen med 10%"
Som X är inne på. Hade vi haft noll motstånd i drivhjulen och plan väg så är det bara luftmotståndet som ska övervinnas, då hade vikten bara varit betydelse vid acceleration enligt kraftekvationen, kraften är lika med massan gånger accelerationen. Samma sak kan appliceras när backen går uppför. Det krävs en specifik kraft för att flytta ett föremål, x antal meter på y tid. Jordens dragningskraft är 9,82 m/s2. Samma kan vi applicera när backen går utför.
Vi kan räkna ut baklänges hur mycket effekt det krävs för att driva lastbilen framåt på plan väg om vi vet bränsleförbrukningen, drivlineförluster, motorns verkningsgrad, hastighet och bränslets energiinnehåll. I en annan tråd räknade jag ut att MSO's Octavia behövde 10kw för att färdas i 50km/h. Nu är jag för trött för att räkna men på plan väg gissar jag att man med en 150 hästars bil kan dra en 60-tons lastbil i 80km/h.
Det ska sägas att max. hastighet på en tung lastbil inom Europa är 90 km/h och det ordnas med en hastighetsspärr som krävs enligt lagen. Jag nämner det för jag ser i tråden att det skrivs om tunga lastbilar och 100 km/h.
Lagliga max. hastighet överallt i Sverige för en tung lastbil med släp är 80 km/h. Det många åkerier märkligt nog fortfarande missar, trots den mycket stora posten för bränslekostnader, är att en sänkning från 90 km/h till 80 km/h, skulle spara runt 10-15 % bränsle.
Visst är det så, men skall man prata accelerationer med mera är det lämpligast att jämföra 0-100 då det är vad som förevisas för personbilar och också förekommer i vissa tester hos lastbilar. Lättare att jämföra då.
Tack Shogun för din korta sammanfattning. Ungefär som många av oss misstänkt - alltså att man inte skall tanka det bränslet om inte biltillverkaren godkänt det.
Du läste inte alls vad jag skrev i inlägget innan? Förbrukning per ton betyder ingenting. Det finns ingen direkt relation mellan vikt och förbrukning vid jämn fart. Ett fordon på 10 ton drar inte 10 ggr mer än ett fordon på 1 ton.
En lastbilsmotor har väl en avsevärt större volym på sina förbränningsrum. Då går det åt mer diesel för att nå den koncentration som behövs innan antändning. Gissar jag.
Shogun, det skulle vara intressant att veta vad är det för tekniska problem som kan uppstå om man tankar HVO 100 i en bil som ännu inte är godkänd för det. Jag har aldrig hört att någon fått problem p g a det bränslet. Själv har jag inga som helst problem med att köra min VW på det och har gjort det i över 2,5 år. Bilen går dessutom klart bättre på HVO än på vanlig diesel.
Det är nog en rimlig gissning att en lastbilsmotor på 15 liter kan dra 6 ggr mer än en personbilsmotor på 2 liter.
John2008 - för det första så är det nog fortfarande inte så enkelt att hitta "personbils-pumpar" med HVO100 och för det andra så är säkert många ägare av nya bilar med gällande garantier inte så benägna att chansa och därmed förverka garantierna - bl a den s k emissionsgarantin som gäller under 5 år/8000 mil på fordon av alla fabrikat.
Fast det du beskriver handlar snarare om att bränslet är "nytt" och tillverkarna har inte orkat/brytt sig om att godkänna det, inte om några tekniska problem. Det är lättare att inte godkänna än att godkänna. Med lite politiska och mediala påtryckningar skulle fler (alla?) kunna godkänna bränslet officiellt och med skattebefrielse vid pump skulle Sverige och Europa ro hem klimatmålen (åtminstone för fordonssektorn) i ett nafs.
Men HVO nämns knappt i det politiska samtalet vilket får mig att undra över agenda.
Swemba - men det jag nämner är realiteter som påverkar i vart fall ägare av nyare bilar - det är jag övertygad om. Sen är det fullt möjligt att politikerna skulle kunna påverka biltillverkarna och det får väl framtiden utvisa i så fall. Men om bränslet i sig skulle ge reella miljörelaterade fördelar så borde ju rimligen också biltillverkarna ha ett egenintresse av att godkänna bränslet och kunna framhålla detta i sin reklam.
Vårt lilla radikala miljöparti (MP) hade en debattartikel i DN igår där de argumenterar för att stänga av allt fossilbränsle 2030. Som sagt radikalt och förmodligen fel tajming men effekten skulle bli att alla "rena" bensinmotorer och bensinhybrider skulle få soppatorsk. Diesel- och etanoldrivna bilar skulle kunna rulla vidare på förnybart utan problem oavsett vad biltillverkarna säger.
Stoor, Eco driving handlar till stor del om att hålla jämn fart och få stopp samt minimera tiden för acceleration genom snabbt få upp farten samt kanske hoppa över växel (manuell låda). Min. Octavia drar ca 0,55 liter/mil mellan Malmö och Stockholm vid jämn på ca 110-120 km/h. Blandat drar den ca 0,1 liter/mer. Varför nya bilar drar mycket mer idag skulle jag nog mest säga beror på högre vikt idag än förr. Luftmotstånd är viktigt i farter över ca 70-80 km/h och där tappar tex en SUV/MPV rätt mycket också. Så jag är inte förvånad över dagens förbrukning på nya bilar, det jag förvånas över att alla bilar specificeras så lågt.
Din fotnot är väl lite fel då för där verkar du ju just vilja döda inte bara din egen dieselbil utan de flesta.
Ja og Folkevogn sælger og producerer stadig de giftige dieselbiler og endnu værre mennesker køber stadig wv . Trods ringe garant 2 år kun og middelmådig service og mange fejl på DGS ,fatter det ikke ?,.
Man kan ju fundera varför de är oroliga för högre slitage samtidigt som man har godkänt det för lastbilarna.
Citat från Mercedes: "Samtliga Mercedes-Benz lastbilsmotorer i utsläppsklasserna Euro 2 till Euro 6 inklusive EEV (förutom motor OM471 i Euro 5 och EEV samt OM473) är nu godkända för 100 procent HVO."
PSA har godkänt att deras motorer körs på HVO. Fler lär följa efter, förutsatt att vi får en balanserad debatt om diesel som bränsle och drivsystem.
MVH AL
Tycker bara att det är konstigt då att du själv satsat just på diesel när du inte alls verkar tro på tekniken.
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.