Vi Bilägares forum

Defekt bränslemätare och hög bränsleförbrukning

Defekt bränslemätare och hög bränsleförbrukning

Hej!

Det här inlägget omfattar egentligen två frågor. Den ena gäller en bränslemätare som visar fel och den andra gäller bränsleförbrukning, om den kan anses vara normal eller inte.

För lite drygt en månad sedan köpte vi en begagnad bil hos en större bilhandlare. Bilen är en Opel Astra (halvkombi) från 2016 med 1,4 liters bensinmotor, 125 Hk och Turbo med angiven bränsleförbrukning på 0,55 liter vid blandad körning.

Nu efter att ha haft bilen lite mer än en månad och på den tiden genomfört två tankningar har jag lagt märke till två saker:

  1. Bränslemätaren visar felaktigt vid full tank - mätaren står på näst sista strecket innan fullt
  2. Bränsleförbrukningen känns väldigt hög

När bilen varnade för låg bränslenivå första gången efter köpet, åkte jag för att tanka och fick i 38 liter innan pumpen slog ifrån. Jag reflekterade inte då över antalet mil som åkts sedan nollställning av trippmätaren.
Inte särskilt många turer efter full tank upptäckte jag att bränslemätaren visade på under halv tank vilket gjorde mig minst sagt förvånad.

När bilen varnade en andra gång för att det var dags att tanka fick jag i 37 liter. Jag passade då på att ta bild på antal mil på trippmätaren och även bränslemätaren. Trippmätaren visade att vi kommit 42,16 mil på 37 liter sedan föregående tankning OCH att bränslemätaren inte visar full tank trots att pumpen slagit ifrån och jag försökt få i lite mer genom manuell tankning.

Fråga 1: Är en defekt/felvisande bränslemätare något man kan kräva och bör få åtgärdad på tremånaders MRF-garantin?

Fråga 2: Är en bränsleförbrukning på 0,88 liter/mil normalt för denna typ av bil? (mestadels stadskörning)

Tilläggas bör är att vare sig jag eller min sambo har något offensivt körsätt utan försöker köra så ekonomiskt som möjligt genom att ha rätt ringtryck (uppgett värde i handboken för ekonomi) , hoppa över växlar, motorbromsar så ofta vi kan etc.

(Hade tänkt bifoga bilden på bränsle-/trippmätaren men hittar ingen funktion för det)

Uppdaterat: 2024-10-21 19:10
Mvh /RoadMan

Kommentarer

Svar 1. Givetvis ska du anmärka på bränslemätaren, om du kan kräva en åtgärd är tveksamt, men du måste ändå försöka..
Stå på dig!

Svar 2. Omöjligt att svara på, 0,88 i stadstrafik för den här bilen är inte orimligt även om man anser sig köra försiktigt.
Kolla förbrukningen under en längre landsvägskörning, dels en lugn försiktig tripp och dels en lite tuffare där turbon får jobba mer.

Uppdaterat: 2024-10-21 19:45
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

0,55 l/mil är det gamla, helt orealistiska, NEDC värdet blandad körning
NEDC stadskörning är 0,77l/mil
Blandad WLTP är ca 0,65l/mil
Så att bilen drar 0,88l/mil vid småkörning i stadstrafik verkar fullt normalt.
Den kommer dra drygt 0,6l/mil på landsvägskörning.

Uppdaterat: 2024-10-21 20:49