Vi Bilägares forum

Båtar som kämpar i vädret från i förrgår, 10/8 2018

Båtar som kämpar i vädret från i förrgår, 10/8 2018

I förrgår var det lite småblåsigt på västsidan i sverige.
Väderöarna skanade några observationer men av de som fanns så låg medelvinden på 21,9 m/s under flera timmar och byvinden på 32,0 m/s under minst två timmar (stationen har tyvärr enbart timobsar så kan ha varit mer än detta).
Vågorna blev inte så höga där ute utan hamnade på cirka 7 meter. För att nå högre behövs mer ihållande vindar - denna gången var det bara ett lågtryck som vandrade åt nordost till.

Skador blev det där bland annat badbryggan fick sig en törn och båtbryggan blev delvis upphackad av skäddan och propellern på en motor (kan tilläggas att normalt ligger vattennivån 1-1,5 meter Under bryggan) och en båt slet sig helt (inte fått reda på orsak ännu men troligen var det förtampen som brast).
Och så tonvis med tång på badstrand, båtupptagningsramp e.t.c.

Riktigt häftigt väder var det och här bjuds på några filmer och bilder från under tiden samt efteråt. Notera båten som hackar sig in i bryggan bit för bit på de inledande filmerna. Att försöka spänna ut den själv är lönlöst och dessutom verkar det som att bojen draggade då några sedan gjort gemensam ansträngning och fått ut den en bit men sedan var den där igen men då hade vinden bedarrat till beskedliga 15-18 så det var bara nära (decimetrar) men ingen närkontakt.

Det är som ni ser rätt så utsatt här på många sätt. Varje år är det något som händer (en båt har redan sjunkit tidigare under sommaren vilken vi lyckades bärga och länsa torrt men motorn fick sig ett 100%igt dopp under en längre tid så den hamnade på verkstad och det saknas fortfarande reservdelar tydligen).
Gör man sina förtöjningar rätt så går det dock bra (såklart kan man även ha otur men 95% av alla båtar som får problem är på grund av dåliga förtöjningar).
Man skall Alltid förtöja för Minst storm, hur spegelblankt det än må vara.
Filmerna är från dagen och fram till sen eftermiddag. Följande morgon var det just spegelblankt ute och fantastiskt märkligt stilla. Så från midnatt till i går så gick det från 3-4 m/s i medelvind till 21,9 på 11 timmar och från eftermiddagen till morgonen efter hade det gått tillbaka till ett par m/s igen.

https://youtu.be/K-s11Bln-i8

https://youtu.be/US8b-XkftEI

https://youtu.be/6vC9z5EYNsE

https://youtu.be/o3SrDdFhC4Y

https://youtu.be/n9_l7Fax1o4

Före och efter på badstranden:

Mängden tång gör det fysiskt svårt att få båten till rampen så här tarvas en del jobb med stödning först.

Motorn gjorde ett bra jobb helt klart. Böjd skädda, böjd propeller och säkert en hel del andra skador.

Någon som vill byta sin lugna hamn mot vår? =)
Tilläggas kan att det värsta vi någonsin varit med om hittills, då var medelvinden nära 40 m/s på väderöarna och den pålade båtbryggan låg HELT under vatten så när som på ett par av de högsta pålarna som stack opp en liten bit. Som tur var en bit in på hösten så nästan inga båtar fanns kvar.

Uppdaterat: 2018-08-12 20:22

Kommentarer

Självklart blev det fel i rubruken nu - någon som har möjlighet att ändra till "i förrgår" i stället för "i går"?

Så får ni tydligen luta huvudet på några av bilderna *suck*

Uppdaterat: 2018-08-12 10:20

Fy 17... Att köpa båt verkar vara att kasta pengarna i sjön, bokstavligt talat. ;-)

Varsågod och skölj. =)

Uppdaterat: 2018-08-12 10:34

Fy f-n - tur att vi bor vid Mälaren och har båten i en skyddad hamn....

Uppdaterat: 2018-08-12 10:39

Modig person i "Kraftig blåst 3". Thumbs up!

Det jag själv gjorde när vi var båtägare var att "spänna ut" båten så långt som möjligt inför stormar. Vet inte om det hade hjälpt för båtarna som "kämpade" men det hjälpte definitivt mig.

Uppdaterat: 2018-08-12 15:21
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Var o badade på Gotland den dagen, vågorna gick över piren vi badade på, härligt då vattnet var varmt som på Thailand.

Bakom piren låg ett gäng båtar, betongbrygga och Y bommar, men konstigt nog hade ingen båt fjädrar eller annan avlastning, flera trampar hade slitits av.

Min egen båthamn är nog bland det bästa man kan tänka sig, även om det blåser friskt på sjön med mindre gäss på vågorna, kan det vara spegelblank i hamnen.

Uppdaterat: 2018-08-12 15:25

Är väl ganska vanligt att det ser ut så här i små föreningshamnar runt om kusten. Våran hamn med 500 platser har en pir/vågbrytare av en 2m hög vall med sprängsten. Så sjön är aldrig något problem, men vinden finns ju där oavsätt.

Min egna båt ligger i princip helt stilla. Har gummifjädrar i akterförtöjningen till 18 mm's tamparna. Där fram har jag satt ett skotblock i bryggan med en 30kg tung vikt som ligger under vattenytan. Sedan ytterligare ett block med karbinhake som jag fäst i båten. Så jag har ca. 60kg som drar konstant i fören och aktertamparna är alltid sträckta. Detta gör att jag helt slipper att båten rycker fram och tillbaka så fort det blåser.

Uppdaterat: 2018-08-12 15:53
pinjong skrev:

Modig person i "Kraftig blåst 3". Thumbs up!

Det jag själv gjorde när vi var båtägare var att "spänna ut" båten så långt som möjligt inför stormar. Vet inte om det hade hjälpt för båtarna som "kämpade" men det hjälpte definitivt mig.

Syrran som passat på att doppa sig vid stegen längst ut på båtbryggan och nu tar sig tillbaka till fastlandet =)

Uppdaterat: 2018-08-12 15:58

Smart med vikter, det har jag aldrig tänkt på.

När jag hade min båt mer utsatt hade jag löprullar på boj/brygga med en fast tamp mellan, och drog ut båten en bit från bryggan när man lastat av.

Uppdaterat: 2018-08-12 17:59

X, rubriken ändrad.

Uppdaterat: 2018-08-12 20:30
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Så gör vi här också, men det hjälper inte om tamparna är slitna, om förtöjningen är dåligt utformad så tamparna nöts av, om bojkättingen inte är kontrollerad utan går av (förekommer förvånansvärt ofta), om bojtyngden (ring/sten/...) är för lätt, föregående särskilt i kombination med feldimentionerad bojstorlek, om man drar tampen rätt igenom bojögat utan block (ja, har hänt! Den släppte inom ett par timmar från att vinden började tillta), om anslutande material i krokar och hakar är undermåligt och slitet och går av, om man inte spänner upp tillräckligt innan blåsten tilltar, ... Många orsaker och vi har räddat båtar som haft inst en av dessa som orsak. Vissa orsaker är mer förekommande än andra.

Uppdaterat: 2018-08-12 20:30
saabnisse skrev:

X, rubriken ändrad.

Tack! Började skriva i går men så tog YouTube längre tid på sig än jag trodde med konverteringen så fortsatte i dag och missade rubriken.

Uppdaterat: 2018-08-12 20:32

Kan tillägga, angående block:

Morbrors båt, en större luns med mycket vindfång, orkar man definitivt inte spänna upp (plats på utsidan) om det piper i, inte ens om man är flera.

Lösningen där blev alltså att tampen som kommer från bojen går in i en talja bestående av ett antal block. Då orkade man spänna upp ensam även om det blåste på och pep det i redigt mycket så klarade ändå två personer av det.

Uppdaterat: 2018-08-12 20:46