Runt om i världen har det poppat upp företag som konverterar gamla klassiska bilar till eldrift. De allra enklaste är väl de som bara monterar en adapterplatta på växellådan och hänger dit en elmotor. Såna kit finns till många bilar som VW Typ 1 och Mazda MX-5.
Ett företag som gått lite längre är RBW Classic Electric Sports Cars. De tar en helt ny replikaross av MGB eller MGB GT och bygger en bil från grunden.
https://rbwevcars.com/
Charmiga bilar, men kanske lite mycket pengar för en "leksak".
Jag hade gärna haft en eldriven cabriolet. Hade ni?
Kommentarer
Bygger inte en genuin retrokänsla på att det skakar, låter och doftar svunna tider - alltså att det sitter en förbränningsmotor i karossen.
Nä, jag hade gärna haft en med minst 6 cylindrar. Helst 12.
Jag sitter och när en liten tanke om att bygga en Caterham 7 med drivlina från en Tesla, har dialog med en specialist om huruvida man kan "forma" om och minska batteripacket att passa in i motorutrymmet. Med tanke på hur det blir helt bakom framhjulen och elmotorns vikt landar direkt över bakhjulen kan den nog bli i det närmsta perfekt balanserad med förare.
Så strax under 1000 kg med lagom batteristorlek för en leksak och runt 385 hk med direkt maxvrid kan nog bli hyfsat intressant......
Har drömt och att bygga en 356 replika med eldrift, typ en tidig Leaf enter Zoe som donator :-)
Henrik,
En Seven på 1000 kg väger dubbelt så mycket som den borde. Det ska ju vara lättare efteråt
https://youtu.be/8zGGypnauxE
Min kompis fossildrivna Caterham väger in på 540 kg, så ja de 950 kg jag tänker mig är ganska mycket tyngre. Men batteriet väger, så enkelt är det. Sen tror jag att en för lätt Seven med fullt vrid direkt kan bli löjligt svårkörd så jag tror inte den extra vikten kommer vara speciellt negativ.
Vi får väl se om min portfölj fortsätter utvecklas i positiv anda så jag kan förverkliga detta, har satt en gräns den måste upp i så trycker jag på startknappen och beställer ett kit utan drivlina. Har lagt iväg prisförfrågan på en begagnad drivlina från en Model S 85 med. Ska tydligen gå att bygga om batteriet en hel del om man vet vad man gör. (Med andra ord ska jag leja bort det....)
Henrik - men kan du inte tänka dig en lite enklare drivlina för att få ner totalvikten ? Typ från en Leaf eller nåt annat simpelt...:) Antagligen enklare att få tag i dessutom och till rimligare priser.
Vikt är alltid negativ för körupplevelsen. Blir det tyngre behöver man större bromsar som leder till större fälgar, bredare däck, högre ofjädrad vikt och så är spiralen på väg åt fanders.
Ett annat charmigt exempel:
https://swind.life/products/e-classic/
Samt att högre vikt genererar högre effektbehov - och vice versa.
Högre ofjädrad vikt behöver det inte bli när det gäller bromsar, bromsen kan integreras med drivsystemet, skivor behöver inte sitta i hjulen.
Grövre däck med tyngre fälgar är svårt att göra något åt, men det går nog att dimensionera ganska exakt efter vikten och man kan hålla ner den genom ett mindre batteripaket, en sådan här bil har knappast behov av en räckvidd på mer än kanske tio mil?
Till att börja med, jag tror inte att viktskillnaden på motorn från en Leaf vs. en från Tesla väger upp tappet på 250 hk. ;)
Och enkelheten att få tag på motorn är redan löst, har kontakter. Pris? Som vanligt i livet får man väl vad man betalar för. :)
Som jag skrev till Pi med, jag tror inte att viktskillnaden neråt för en Leaf-motor eller liknande vs. en från en Tesla väger upp effekttappet. Vad gäller batteri etc. så väger ju det samma oavsett motor om man ser till likvärdig storlek.
Bromsar m.m. kommer såklart bli effektiva men mer pga prestanda än vikt i så fall.
Jag tänker mig ändå hyfsad räckvidd så man kan ta en rejäl dagstur ändå. Runt 25-30 mil i normalkörning. Sen på Seven finns inte platsen för att sätta bromsarna mer centralt. Men som sagt, jag är inte orolig för vikten. Den kommer troligtvis landa på runt 950 om jag kommer till skott, och den vikten kan behövas för kraftens skull.
Kikade häromdagen på en som satt en Tesla-motor på 600 hk i en Bubbla, lättat den till runt 1000 kg och han nämnde svårigheten med att få ner kraften som det största problemet.
Det är inte lättare att hantera effekt i en tyngre bil utan precis tvärtom. Jag säger inget om valet av motor. Det är troligen ganska vettigt med tanke på tillgänglighet och kunnande på eftermarknaden.
Jag hade förstås hellre byggt en Eleven med tanke på utseende och möjlighet till paketering.
Jag hade prioriterat körglädje framför räckvidd. Opraktiska fordon är roligare.
Grattis, 25-30 mil i en Caterham!
Det är ju ungefär samma bil som Seven och att färdas mer än en halvtimme i en motoriserad spjälsäng kräver en stor tolerans av självplågeri.
Jag har åkt på weekendtripp från Växjö till Gelleråsen i Caterham 7 tidigare. :) Inga som helst problem även om det med fördel sker med öronproppar i en fossildriven då avgasröret mynnar en knapp meter från örat typ....haha.
Enda utmaningen med weekendresa i en Seven är packningen som får vara av den mer lättklädda sorten! ;) Men vi fick med 2 personers packning samt tält och sovsäckar. Gick bra med lite vilja. I en eldriven tänker jag att det borde gå att få till en hyfsad frunk utöver batteriet fram.
Nåja, det skiljer ju en hel del mellan olika byggen, men jag är tydligen alldeles för bekväm av mig.
En kort tur på bana kan vara ok, men såna här åbäken vill jag inte färdas i under vägtransport!
Det skiljer väldigt mycket på olika Seven-byggen! Och av alla de jag åkt och kört,( hängde mycket med Seven-folk för ett antal år sen), så är Caterham de bästa byggena. Men ja, då är du för bekväm av dig om du inte uppskattar såna äventyr! ;)
Tänker man banta batteri-packen (p g a vikten) men behålla hög maximal effekt i motorn så skall man i alla fall ha i åtanke att den relativa belastningen på batteriet blir väsentligt högre vid uttag av hög inmatad motoreffekt med ett mindre batteri än det ursprungliga i aktuell motor/batteri-kombination. Så - vill man bibehålla ett bra skick på batteriet bör man också ta hänsyn till detta. Därav förslaget på en lite klenare motor för att kunna minska batterikapaciteten och få en bil med lägre totalvikt.
Jag tror inte den här typen av bil bör vara elektrisk än på många år!
Förmodligen försvinner 95% av känslan då!
+1
Det här är ju ändå en småkul idé. :-)
Jag ställer mig försiktigt positivt till dylika konverteringar. Men det beror lite på bilen. På en del klassiska bilar är motorn en så stor del av lockelsen/upplevelsen med bilen att det inte blir något kvar om man byter ut den. Typ en Lamborghini Miura utan V12:a.
Men en "dussinbil" som MX-5 är ju fritt fram. Men man ska väl också komma ihåg att grejen med MX-5 aldrig varit vare sig maximal acceleration eller toppfart utan vägghållning ( och driftsäkerhet). Känns som det blir extremt viktigt att bilen varken blir för tung eller att viktfördelningen "fel". Samma borde gälla för att bygga en super 7 eldriven. Blir nog avgörande med "rätt" storlek på batteriet. För stort och bilen blir en flodhäst, för litet och man få ha med en generator till bandagen...
Kanske passar det bättre att elkonvertera en äldre bil där komfort och ljudnivå är mer i fokus. Tänk en Mercedes 600 (W100) eller en äldre Rolls. Elbilsprestandan och tystnade på bekostnad av ökad vikt passar bättre in där.
Det finn en som konverterat en Ferrari från 98 på Youtube.
Bilen blev Lättare och viktfördelningen betydligt bättre 50-50.
Effekten dubblades och bilen blev avsevärt bättre på alla sätt förutom motorljud.
Kostade 600000 men delarna som såldes och inte behövs längre inbringade en hel del.
Framförallt blev bilen användbar igen för en 22 år gammal Ferrari är enormt dyr att hålla fungerande.
Att bilen blev lättare och bättre viktfördelad förklaras med att gamla motorer och växellådor var ganska tunga och batterierna kan placeras så att optimal viktfördelning uppnås.
Teslamotor användes men inte deras batterier, ca 40-45 kWh monterades.
Ökad vikt är troligen inget problem det kan tom bli tvärtom när äldre bilar konverteras.
Att moderna bilar är svårare beror på att drivlinorna är lättare och mycket vikt ligger istället i komfortfunktioner och krocksäkerhet.
I Storbritannien är konvertering ett sätt att få fortsätta använda bilar i miljözoner. Många görs så att man inte förstör bilarna utan nyttjar originalets fästpunkter. Då kan man förvara den delikata drivlinan i händelse av att någon vill återskapa irsprunget.
Mazdan som Grosser länkade till är med i senaste Late Brake Show.
https://youtu.be/VZws7kE3U5k
Jag har kikat på Mazdan som Zero EV byggt ( följde konverteringsfilmerna) och de verkar ju ha lyckats behålla konceptet ( men en liten reservation att man skulle sakna att röra om u MX5ans underbara växellåda) Lite mycket pengar ( 20 000 pund) att lägga på en bil för 40-50tsek dock ;) men med tiden blir det säkert lite billigare.
En konverterad Ferrari skulle jag jag ha svårt att smälta. Där är nog motorljudet/förbränningsmotorn en för stor del av upplevelsen för mig. Hade jag 600k att lägga på den skulle det nog bli till en underhållsfond istället för en konvertering.
Men kul att de på Zero EV tänkt på att det ska vara reversibla konverteringar.
Bilen behåller ju värdet om konverteringen är reversibel utan modifieringar, men också med den extra tvisten som eldriften innebär.
Förstod i videon att Zero EV använde denna MX-5 som testbänk för andra konverteringar, såsom andra tvåsitsiga brittiska sportbilar.
Ferrarin
https://youtu.be/8zGGypnauxE
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.