Hej, min fraga finns i rubriken. Eftersom jag bor i England men kor bil i Sverige pa regelbunden basis sa undrar jag om detta. Vi har inte bilarna utrustade med automatiskt halvljus vid start men det borjar komma mer och mer att led slingor med ofta mycket starkt ljussken tands vid start.
Racker det med att ha pa dessa LED slingor och lata halvljuset vara avslaget i Sverige?
Tacksam for rad.
Mvh
LED slingor i stralkastarna istallet for halvljus
Uppdaterat: 2014-06-08 23:47
Kommentarer
Under dagtid är det såvitt jag förstått halvljus (eller reducerat halvljus) alternativt godkänt varselljus som gäller. Under mörker är det halvljus eller helljus beroende på situationen så att köra med egenmonterade LED-slingor är nog inte godkänd belysning. Men andra har säkert bättre koll på de exakta regelverket.
Är bilen EU-godkänd är dessa LED-ljus godkända som varselljusen i Sverige. De är även godkända i Norge även om de inte är med i EU.
De här reglerna kom för ett par år sedan och idag har de flesta nya bilar LED som dagljus samt att bakljusen inte lyser för än halvljuset är tänds, antingen automatiskt eller manuellt.
Kort svar: När det är dagsljus räcker det med LED-varselljus. I mörker skall halvljus eller helljus användas.
Lite längre svar...
Är LED-slingorna originalmonterade och bilen är ca 0-5 år så är det OK att köra med i dagsljus
Är det eftermonterade LED-slingor så är det inte OK
Jag uppfattade det som att det var eftermonterade LED-ljus och baserade mitt svar på detta så jag håller med andra ord med EnannanRobban.
Är det nån som känner till detta med våra asymmetriska halvljus som ju blir helt fel i Sverige på en bil registrerad i ett land med vänstertrafik (England i detta fall) ? Förr kunde man ju "tejpa över" den asymmetriska delen av strålkastarglaset men idag torde det knappast vara så enkelt...
M a o - finns det inte längre nåt krav på detta vilket då i praktiken innebär en längre ljuskägla mot den mötande bilen istället för längs vägrenen vilket ju inte är så lyckat.
På min bil ställer jag om för höger eller vänstertrafik genom att ändra inställning i fordonsinstrumentet. Ljuskäglan kan ändra till olika former av många olika anledningar. Vid lägre fart blir den bredare vid högre längre och smalare. När dimljusläge sätts på vrids de neråt och ut åt sidorna. Det finns alltså inga separata dimljus. Detta ger ett bättre dimljus än de konventionella.
Bra för dig Thommys men så är det inte för alla. Och frågan var snarast tänkt om vad lagen säger - alltså om det är OK att köra med "felaktigt" asymmetriskt ljus numera...
Enligt Wiki skall man göra som det står här: http://en.wikipedia.org/wiki/Headlamp#Compatibility_with_traffic_directionality
Tack for alla Era bidrag!
Jag fann denna post idag som bestyrker vad som har sagts ovan - http://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-tillatna-varselljus-under-dagtid-30104
Transportstyrelsen star som signatur sa det borde innebara en vederhaftig och korrekt information.
Jag printar ut en kopia att ha I bilen om jag mot all sannolikhet skulle bli stoppad.
Mvh fran ett soligt och varmt England.
Då får vi hoppas att du har fabriksmonterade varselljus enligt EUs normer för annars betyder nog inte papperskopian så mycket. Sen har du detta med dina asymmetrisk strålkastare som kan ställa till det när det blir lite skummare så fundera över det också.
Hej Pi,
Varselljusen ar fabriksmonterade (helt ny bil) sa inget problem dar. Likasa kan de assymetriska stralkastarna stallas om till hogertrafik elektroniskt innefran bilen. Allt ar nu klarlagt och under kontroll.
Tack for Din omtanke.
Mvh
Det går utmärkt att använda eftermonterade LED-ljus även på betydligt äldre bilar, men de måste vara E-godkända.
Som exempel, det finns många andra
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Belysning/Extraljus/DRL-ljus-42371/
OCH ha bakljusen inkopplade samtidigt...
Japp!
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.