Vi Bilägares forum

Fråga om parkering

Fråga om parkering

Hej,

Jag har parkerat min bil i körriktningen på en gata i tätbebyggt område i Uppsala kommun. Gatan är ej huvudled och det finns inga förbuds- eller anvisningsskyltar för gatan i fråga.
Efter att ha sökt på internet vad som gäller vid den här typen av parkering fann jag följande information från transportstyrelsen:
”På en gata eller allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följ på vardagar, utom vardag före sön- och heldag. Detta gäller inte i de fall generella regler förbjuder stannande eller parkering, t.ex. vid backkrön, korsning, huvudled eller om särskild utmärkning anger något annat”.

Detta styrks ytterligare i trafikförordningens paragraf 49 a § som lyder:
”På allmän plats inom tättbebyggt område där kommunen är huvudman för hållande av allmänna platser och inom vägområde för allmän väg får fordon parkeras högst 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag.”

Fråga 1a:
Om jag parkerar bilen 13:00 på Torsdag, måste jag flytta bilen senast 13:00 på Fredag då?

Fråga 1b.
På nätet fann jag ett exempel som sade att parkerar du bilen 13:00 på en Fredag, så måste du senast flytta bilen vid dygnsskiftet Måndag till Tisdag.
Uppställning:
13:00 – 24:00 på Fredag motsvarar 11 timmars parkering
Lördag är parkering fri
Söndag är parkering fri
Måndag 00:00 – 24:00 motsvarar 24 timmars parkering
Total parkeringstid: 35 timmar

Hur ska man tolka detta?

Fråga 2.
Jag har parkerat min bil 13:00 en Måndag. Dagen därpå, klockan 12:00 på Tisdag, förflyttar jag bilen till en annan parkeringsplats längs samma gata.
Har jag då gjort rätt för mig, för att starta en ny 24-timmars parkering?
Mer specifikt: Vilken typ av förflyttning av fordonet krävs, för att få påbörja en ny 24-timmars-period?

Uppdaterat: 2019-10-29 15:36

Kommentarer

Rent spontant känns det inte som du behöver vara orolig för att få böter om du inte låter bilen stå under en längre tid. I den söderförort där jag bor står bilar parkerade vecka efter vecka, ibland flera månader utan att bli lappade. Dock inte nu under vintern då det är städdag en dag i veckan vilket gör att de "upptäcks" lättare.

Uppdaterat: 2019-11-30 16:48

Ja, det där är en riktigt korkad regel. 100-tusentals bilar måste startas och flyttas varje vardag, enbart för att en riksregel säger det. Inte för att de står i vägen, för sopning eller snöröjning. (vilket förstås kan finnas lokala regler för under vissa tider av året)
Knappast särskilt bra för miljön...
1a: ja
1b och 2: vetetusan. Har man flyttat bilen så har man, då borde väl 1 dm räcka i princip...?

Notera att man kan stå på 7-dagars parkering och få den förlängd efter ha snackat med kommunen. Jag fick det i somras när jag undrade var jag skulle ställa bilen i en månad under semestern.Hade ingen aning om att sånt kunde göras. Fick en kod att lägga innanför vindrutan.

Uppdaterat: 2019-11-30 18:23
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Besökte Amputee Camp i Göteborg för några år sedan och vid hotellet fanns en marknad av något slag där folk parkerade lite hur som helst under en lördag. Jag har ett parkeringstillstånd för "handikappade" och det tillät mig att parkera i tre timmar, sedan måste jag flytta bilen. Vid diskussion med en parkeringsvakt visade det sig att de fotade hjulen för att se positionen på ventilerna, så i princip räckte det med att efter tre timmar backa ca: 1dm och tre timmar senare köra framåt 1,5dm.

// Krister

Uppdaterat: 2019-12-08 16:33
Lite krokigt är också rakt