Vi Bilägares forum

Förslag från Trafikverket - Fartkamerorna ska mäta snitthastighet

Förslag från Trafikverket - Fartkamerorna ska mäta snitthastighet

Det var tydligen 15 år sedan sist.
Har nån sysslolös byråkrat hittat förslaget djupt ned i en papperskorg i Trafikverkets arkiv?
Detta ihop med de "nya mer avancerade 4K fartkamerorna" som ska börja monteras (även på flerfiliga vägar - Läs motorvägar) nu under 2024 lär väl göra att farten i Landets Sverige lär halveras. En intressant sak med det här med medelhastighetsmätning mellan nämnda kameror är att foton bör tas på ALLA bilar, oavsett om de kör för fort eller ej? Kan det vara Ok ur ett juridiskt perspektiv? Det dras parareller med Norge och där går det mycket långsamt mellan kamerorna bitvis och det är inte helt fel att tro att det sker farliga omkörningar till följd av att tempot ligger 20 under skyltad fart "för säkerhetskull"? Enligt Trafikverket ska det "sparas sju liv" på denna åtgärd. Undrar hur de räknat fram den siffran? Tror vi skulle spara fler liv på att utbilda lite bättre och att införa speciella insatser för trafikbeteende samt nykterhet skulle spara fler liv än 7. Kanske investera i bättre vägunderhåll och snöröjning?

Bilisterna framtid verkar vara bevakad...

Uppdaterat: 2024-01-19 07:47
/Hilife

Kommentarer

Det framkom ju i en intervju av Maria Kraft, trafiksäkerhetsdirektör TSV, i morgonens P1 att man inte var helt säker på de juridiska förhållanden som gäller.

Det är skrämmande att höra uttalanden om sådana här förslag utan att man satt sig in i de juridiska förhållanden som gäller.
Det är lika skrämmande att man föreslår att det enbart är fordonets reg.nummer som ska ligga till grund för strafföreläggande.
Morsning! Sedan när blev fordonet en juridisk person?

Det här har diskuterats tidigare och slutsatsen var då som nu att det krävs en grundlagsändring för att få det här juridiskt genomförbart.

Uppdaterat: 2024-01-19 09:19
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre