Vi Bilägares forum

Det brinner en del (Elfordon)

Det brinner en del (Elfordon)

Tittar man på en film där en elbil brinner, dyker det upp flera, den med huvudet på skaft förstår att det är AI som ser till att du får fler filmer i ämnet, de som inte har det skriker ut att elbilar brinner överallt, det är ju känt att fosilbilar brinner oftare.

Men, man ser lite skillnader, fosilbilar brinner vanligtvis ute på vägen, elbilen under laddning, även om båda har undantag. Värst för elbilen är att den ofta står vid en byggnad där laddaren finns, så även byggnaden brinner.

Det är inte alltid stora batteriet brinner, finns film på på en brunnen Tesla 3 på laddning i Jakobsberg (Stockholm) Den har brunnit i frunken, bränt bort fronten och en del av kupen, men aktern på bilen är hel, så jag tror inte batteriet tagit fyr. Elektrisk brasa som även drabbar fosilbilar, troligtvis den vanligaste orsaken, ett 12v batteri är inte att leka med det heller.

I Kina står en ny Volvo XC90 på laddning vid en husfasad och ryker, om det är en el eller laddhybrid framgår inte, man får inte se mer än att den ryker.

Film på en Dacia Spring ser inte kul ut, fronten står mot en byggnad, i början ryker det bara, inom en minut liknar bilen en skärbrännare med skärstrålen framåt under bilen, filmen är 2,38 lång, då brinner hela bilen och byggnaden. Om den står på laddning går inte att se.

En Tesla med måsvingedörrar ligger i vattnet där det brinner, om det är fejk eller inte är svårt att se, det finns en hel del filmer idag som kan se riktigt verkliga ut, men är fejkade.

Värre tycker jag är de brinnande elscootrarna/elcyklar/elmopeder och dess batterier folk tar med in i lägenheterna, 2 bränder bara senaste veckan på nyheterna. Det är farligt på riktigt och borde förbjudas omedelbart och med fängelsestraff som följd, det är nära mordbrand.

Uppdaterat: 2024-08-04 21:50

Kommentarer

Största faran är laddare och batterier som folk handlar på Temu eller Aliexpress istället för att köpa produkter med skydd och elsäkerhet.

Uppdaterat: 2024-08-04 22:24

Idag såg jag en ID4 som brann på vägen, alltså börjat brinna under färd, och det var batteriet som brann.
Man undrar givetvis varför.
Nått i själva batteriet, eller kortslutning av kablar.

Uppdaterat: 2024-08-15 23:29

Det kan så klart börja brinna. Om du kör på något som far upp och penetrerar batteriet.

Uppdaterat: 2024-08-16 07:43
Rikard skrev:

Idag såg jag en ID4 som brann på vägen, alltså börjat brinna under färd, och det var batteriet som brann.
Man undrar givetvis varför.
Nått i själva batteriet, eller kortslutning av kablar.

Var såg du den? Jag skulle vilja veta mer om det.

Uppdaterat: 2024-08-16 09:37

Var otydlig, såg den på film, kom upp i flödet på FB, ska se om jag hittar den igen.

Uppdaterat: 2024-08-16 10:42