Det är ett djäkla tjat om huruvida det är trafikfarligt eller inte att använda mobilen när man kör bil. Och det är riktigt bra att diskussionen hålls vid liv!
Nu senast presenterade VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) en undersökning i frågan. Kortfattat kom man fram till:
– förarens prestationsförmåga försämras av mobilprat,
– handsfree är inte mindre farligt,
– skicka sms och surfa är farligast,
– yngre förare använder mobilen mest under körning,
– en förbudslag är effektiv högst ett år,
– det går inte att säkert säga hur mobilanvändning under körning påverkar olycksrisken.
Först en reflektion; undersökningen slår fast att förare som använder mobil presterar sämre. Ändå anser forskarna att det inte är säkert att det påverkar risken för trafikolyckor. Den logiken hänger inte ihop i min värld.
Däremot är det logiskt att VTI inte kommer med någon rekommendation om mobil i bil. Hur skulle den se ut när rapportens slutsats är att mobilprat leder till sämre förare men att det inte ökar olycksrisken?
Tidningen Motor skriver att man i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, fick möjlighet att se effekterna av ett stopp för sms och surfning i trafiken i skarpt läge. Under tre dagar i oktober havererade internetfunktionen för mobiltelefonen Blackberry.
Antalet olyckor i Dubai minskade med 20 procent, i Abu Dhabi var minskningen 40 procent. Normalt inträffar en dödsolycka varannan dag i Abu Dhabi, under de tre dagar långa teknikhaveriet var dödssiffran noll.
Forskning i all ära men det är ute i verkligheten man får veta sanningen. Varför inte spärra mobilernas sms- och internetfunktioner i bilar under en månad? Det skulle klargöra riskerna en gång för alla.