Nästa artikel
Polisen hade fel – rådrum finns
Bilfrågan följer upp

Polisen hade fel – rådrum finns

Publicerad 24 februari 2011 (uppdaterad 26 oktober 2016)
Rådrum är ett något gammeldags men vackert svenskt ord som kommit att aktualiseras i Bilfrågan. Nu vet vi med säkerhet: rådrum finns.

Uppslagsverket Wikipedia definierar ordet så här: ”Med rådrum menas en tidsperiod som man i vissa fall kan begära för att överväga de handlingsalternativ man står inför.”

Om du blir stoppad av polisen och delges misstanke om ett trafikbrott begär polisen ofta att du på platsen ska ta ställning till om du erkänner eller förnekar brott. En läsare frågade i nummer 18/10 om man i detta läge hade rådrum, det vill säga betänketid för sitt ställningstagande.

Svaret blev att det har man inte. I praktiken tillämpar polisen den metoden att den misstänkte då förnekar brott och får ta diskussionen senare med åklagaren.

Nu har vi fått det påtalat att det i Rikspolisens författningssamling noga finns beskrivet hur rådrum ska hanteras. Det är framför allt vid större trafikförseelser där den misstänkte kan vilja ta kontakt med en advokat innan han eller hon svarar.

Det kan också vara när en omyndig vill rådgöra med exempelvis föräldrar. Med andra ord: rådrum finns och Bilfrågan har med detta försökt bringa nytt ljus över frågan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-02-24 10:47
Gösta_L

Mycket bra att ni uppmärksammar detta. Vi medborgare har ofta rättigheter som polismaken underlåter att informera oss om, eller i värsta fall förvägrar oss. Gärna mer av denna typ av matnyttig information för oss bilister.

#2 • Uppdaterat: 2011-02-24 13:39
Varit med förr (ej verifierad)

Längst ner till höger finns rutan som skall kryssas i,sen är det bara att ligga och trycka.

Det är bara att vänta ut myndigheterna och strunta i alla delgivningar.

#3 • Uppdaterat: 2011-02-24 14:05
Anonymmous (ej verifierad)

Gösta, ska man tolka detta som att du - den laglydiga bilisten, som du kallar dig - ofta hamnar i situationer, i vilka du är i behov av att känna till lagens nedtonade möjligheter? =)

#4 • Uppdaterat: 2011-02-24 15:17
Börje bilkunnig (ej verifierad)

Wikipedia skall inte anges som källa även om nu just detta är rätt. Varannan gång någon sådan sida besöks hittar man minst 2-3 felaktigheter i texten.

Använd en seriös uppslagsbok, tryckt eller digital.

#5 • Uppdaterat: 2011-02-25 18:52
S-E S (ej verifierad)

Anonymmous, när Polisen inte vet är det alltid bra att vara påläst.

#6 • Uppdaterat: 2011-02-25 19:04
Nithin01 (ej verifierad)

Vad är problemet?

Neka och lämna det till polisen att bevisa det dom anklagar dig för.

Ett "rådrum" förändrar inga bevis.

Erkänner man på plats och sen kanske inser att polisen inte har annat än erkännandet så kan det ju vara tungt för en som har otur när han tänker...

Rådrum...

Jag undrar...

Varför?

#7 • Uppdaterat: 2011-03-01 13:31
bostas (ej verifierad)

Gammeldags?
Gammaldags heter det. I alla fall på svenska.

#8 • Uppdaterat: 2016-03-19 11:36
LeifV

Undrar hur mycket mentalt baklås det blir om man helt enkelt kör med standardsvaret: "Jag varken erkänner eller nekar -utan ber att få återkomma efter tillämpligt rådrum"...

#9 • Uppdaterat: 2016-10-27 16:25
S-E S

Ja, en domstol ska ha samma rådrum som "trafiksyndaren". Ska du svara på 1 minut ska också domstolen få 1 minut på sig att fastställa straffet. Det är rättvist.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.