
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.
Fråga:
Om man kör en dieseldriven minibuss i bergstrakter, till exempel Alperna, vill man gärna motorbromsa längre sträckor för att spara bromsar. Förr fanns också problemet med att bromsbeläggen blir för varma och glatta så att bromsarna plötsligt inte tar, men det kanske inte är ett problem på moderna fordon?
Hur varvtålig är en dieselmotor? Är det lämpligt att hålla ett högt varvtal, kanske 4 000 varv/minut, under en längre sträcka?
Mikael Mikaelsson
Svar: Jag tänker mig att också mindre bussar med dieselmotor är utrustade med avgasbroms. Särskilt om det är en buss för passagerare eller en husbil. Om din buss inte har avgasbroms får du dock tänka dig för.
Grundregeln är att man ska använda samma växel i nedförslut som man skulle ha gjort om man kör uppåt. Men utan annat än bilens vanliga bromsar blir det svårt. Samtidigt vill man inte överhetta bromssystemet i långa utförsbackar. Då bör man i stället använda så kallad punktbromsning. När varvtalet blir för högt bromsar man relativt hårt en kort stund för att sedan släppa upp bromspedalen.
Innan avfärd kan det även vara värt att kontrollera att bromsvätskan är i gott skick.
Du kan ju också stanna och låta bromsarna svalna om det är extremt brant. Men se till så att du stannar på en plats där du inte behöver använda färdbromsen för att stå still.
Kommentarer till artikeln (0)
Läs kommentarer och diskuteraGenom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.