Nästa artikel
Hur påverkar effektboxen motorn i min Volvo?
Bilfrågan

Hur påverkar effektboxen motorn i min Volvo?

Publicerad 30 november 2022 (uppdaterad 9 december 2022)
Enligt marknadsföringen ska boxen ge upp till 20 procent mer effekt och vridmoment samt ”i de flesta fall lägre förbrukning”.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har en Volvo XC60 D4 från 2015 och har tittat på effektboxar. Jag undrar om det finns mer fakta om hur de egentligen påverkar motorn? Enligt marknadsföringen ska de ge upp till 20 procent mer effekt och vridmoment samt ”i de flesta fall lägre förbrukning”.

Stämmer detta? Vad säger biltillverkarna, försäkringsbolagen, besiktningen och hur påverkar det garantier? Och varför är inte motorerna redan optimerade vid leverans i så fall? Med lägre förbrukning bör ju detta vara ekonomiskt försvarbart och borde till och med kunna premieras på något sätt.

Johan Persson 

Svar: Den här frågan har varit uppe tidigare. Punkt ett är att ändringar inte får göras på helbilsgodkända fordon. Med en annan styrbox är bilen inte godkänd. Den måste först genomgå en registreringsbesiktning och till viss del godkännas av biltillverkaren. Och det lär ju inte ske.

Så klart har biltillverkaren optimerat motorn men kanske inte efter effekt, vilket väl de flesta är ute efter när det kommer till effektboxar. Ökar man motorns effekt och använder den så lär motorn dra mer bränsle. Men det påverkar möjligen också avgasrening och slitage. Försäkringsbolagen kan också ha synpunkter på förändringen vid en skada eller olycka – om trimmet upptäcks.

Jag har däremot inte sett några tester av de olika effektboxar som finns och kan därför inte uttala mig om huruvida man får utlovad effektökning, bränslebesparing och minskade utsläpp. Biltillverkarnas egna optimeringar måste ju hålla sig inom råmärkena och säljs med bibehållen garanti. Så att det går att höja effekten är ju klart. Frågan är vilka övriga anpassningar som görs på bilen för att den ska klara fler hästar och samtidigt lyckas nå lägre förbrukning och mindre utsläpp?

Det känns också som att den här marknaden blir mindre intressant i takt med att allt fler köper elbilar, som redan är snabba nog och som är det renaste alternativet undantaget cykel.

Erik Rönnblom

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 30 november 2022 Alltså, slutsaten är INTE…
  • 30 november 2022 Om marknadsföringen låter…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.