På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.
Fråga:
Har en Volvo V60 CC från 2018 som jag upplever tar betydligt längre tid på sig att uppnå rätt temperatur. Har haft ett 15-tal Volvobilar tills nu, alla bensin. Volvoverkstaden menar att dagens dieselmotorer tar längre tid på grund av motorns lägre friktion. Men reglerar inte termostaten det med att inte öppna förrän då, det är ju felaktigt både med tanke på motorslitage och bränsleåtgång? Denna bil är utrustad med en extra motorvärmare så jag använder den. Men min fråga kvarstår – skall det ta längre tid?
Greger Johnsson
Svar:
Nu nämner du inte något om var du bor, vid vilken utetemperatur eller körsträcka du uppfattar att motorn tar lång tid för att komma upp i normal temperatur. Dieselmotorerna behöver längre tid och utan tillsatsvärmare kanske de inte blir varma alls, beroende på utetemperatur och körsträcka. Generellt sägs att en bensinmotor har en verkningsgrad på ungefär 30 procent, dieselmotorn 40 procent och en elmotor är helt överlägsen med mellan 85-95 procent. Lika generellt kan man säga att ju effektivare motor, desto mindre spillvärme. Bensinare klarar vinterkyla hyfsat utan hjälp, dieseln behöver tillsatsvärmare och elbilen måste ta en hel del energi från batteriet för att värma såväl batteri som kupé.
Bensinmotorn är i ärlighetens namn inte särskilt effektiv, men når arbetstemperatur snabbare och ger mer värme som kan tas tillvara för uppvärmning av kupén. Med tillsatsvärmare ska också din dieseldrivna bil bli varm inom rimlig tid och med tillräckligt lång körsträcka tycker jag. Det kan ju vara fel på bilens termostat, kolla att tillsatsvärmaren verkligen går igång och fungerar som den ska.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare
Kommentarer till artikeln (2)
- 16 mars 2022 Hej! Hur ska man veta om…
- 11 mars 2022 Hej Erik! Du har helt fel,…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.